Ágak a földön Csíkszeredában, háztartások villany nélkül Csíkszéken

Székelyhon 2019. március 10., 10:14

Az erős széllökések által úttestre döntött ágakat takarítottak el a tűzoltók vasárnap reggel Csíkszeredában, ezzel egy időben pedig az áramszolgáltató szakemberei azon dolgoznak, hogy több csíkszéki településen visszaállítsák a villanyáram-szolgáltatást.

Fotó: Pinti Attila

A csíkszeredai Temesvári sugárúton, közvetlenül városi park mellett törött le az egyik fa vastag ága –

személyi sérülés nem történt, két autót viszont elértek az ágak.

A Kőrösi Csoma Sándor utcában lezárták a forgalmat vasárnap reggel, amíg az ágakat a tűzoltók eltakarították.

Fotó: Pinti Attila

Ugyancsak az erős szél miatt szünetel az áramszolgáltatás több csíkszéki községben. A vasárnap reggeli jelzés szerint közel háromezer-ötszáz fogyasztó maradt villanyáram nélkül Szentdomokoson, Szenttamáson, Csíkjenőfalván, Csíkdánfalván, Karcfalván és Madarason, miután hat transzformátor-állomáson és több min húsz vezetékvonalon meghibásodások keletkeztek. Az áramszolgáltató szakemberei már a helyszínen dolgoznak a probléma elhárítása érdekében.

Fotó: Pinti Attila

Sárga riasztást adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az erős szél miatt 27 megye hegyvidéki térségére. A figyelmeztetés hétfő délutánig érvényes – írja az Agerpres hírügynökség.

Az előrejelzések szerint vasárnap déltől hétfőn délután négy óráig a hegyekben 80–90 km/óránál nagyobb sebességgel fog fújni a szél, a Keleti- és a Déli-Kárpátokban akár 100–120 km/órás széllökésekre is számítani lehet. 1800 méter fölötti magasságban a hétfőre virradó éjszaka havazás, hóvihar várható.

A sárga riasztás Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Maros, Hargita, Neamţ, Bákó, Vrancea, Kovászna, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Brassó, Argeş, Szeben, Vâlcea, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar, Fehér, Kolozs és Szilágy megyét érinti.

Az ország alacsonyan fekvő térségeiben is felerősödik a szél, Erdélyben és Moldvában 60–70 km/órás széllökések várhatók.

{A}