Napokon belül indítja az ANAF az újabb ellenőrző akcióját

Székelyhon 2019. március 09., 16:17

Nem tetszik az adóhatóságnak, hogy februárban jelentősen visszaesett az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó igénylések száma, noha nincs hiány ezekből a piacon. Ezért március 15-től tematikus ellenőrző akciót indítanak, hogy megvizsgálják, áttértek-e a cégek az új pénztárgépek használatára.

Elektronikus pénztárgép. Jobb lesz ilyennel várni az ellenőröket… Fotó: Gecse Noémi

Az ellenőrzést az indokolja, hogy februárban jelentősen visszaesett az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó igénylések száma, noha nincs hiány ezekből a piacon, a forgalmazó vállalatok raktárán van elegendő pénztárgép – írja az Agerpres hírügynökség az adóhatóság közleményére hivatkozva.

Azokat a vállalkozásokat, amelyeknél problémákat észlelnek, első körben nem büntetik meg, hanem – az úgynevezett megelőzési törvény értelmében – határidőt szabnak nekik, amíg pótolhatják a mulasztást. A határidő azonban ezúttal rövid lesz, mert minden típusú pénztárgépből van a piacon, így ezek beszerzése nem húzódhat el – hívják fel a figyelmet a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy

a kiszabott határidő lejárta után tíz nappal megismétlik az ellenőrzést.

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új gépek használatára.

{A}