Nagy mennyiségű szalmonellával fertőzött miccshús került kereskedelmi forgalomba Maros megyében

Antal Erika 2019. március 08., 19:52

Egy tonna húsmennyiségben találtak szalmonellát egy dicsőszentmártoni húsfeldolgozónál. A termék zömét már forgalomba helyezték, szavatossága pénteken járt le. Eddig nem jeleztek sehonnan ételmérgezést.

Képünk illusztráció

Kincses Sándor, a Maros megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője a sajtónak megerősítette a hírt, miszerint egy belső ellenőrzés során fedezték fel a termelőnél a fertőzést. Értesítették a vállalatot, a megyei állategészségügyi igazgatóságot, és a bukaresti állategészségügyi hivatalba is küldtek mintát. Azt még nem állapították meg, hogy a szalmonella milyen fajtáját találták a hústermékben, az eredményt Bukarestből várják. 

Mire viszont a szalmonellát felfedezték, a termék nagy része már kikerült a kereskedelembe.

{A}

A termelő és csomagoló cég valamennyi kereskedelmi partnerét értesítette az esetről, kérve az áru visszavonását. Amit még nem adtak el, azt eltávolították az üzletek polcairól. Azt, hogy pontosan mennyi maradt az üzletekben, egyelőre nem lehet tudni. Azt viszont vizsgálják, hogy a feldolgozás előtt már fertőzött volt-e a hús, vagy a feldolgozás, illetve a csomagolás során fertőződött meg. Kincses Sándor szerint

amennyiben egy agresszív szalmonella-típusról lenne szó, akkor már sokan megbetegedtek volna.

Annak ellenére, hogy a húsfeldolgozó összes alkalmazottja megfelelő, naprakész egészségügyi vizsgálattal rendelkezik, ha nem a nyersanyagban találták a szalmonellát, akkor a személyzetnek meg kell ismételnie a vizsgálatokat.