Veszélyben a székelyek csillaga Marosvásárhelyen?

Simon Virág 2019. március 08., 15:40

Térrendezés zajlik a marosvásárhelyi Székely Vértanúk emlékművénél, ám tekintettel arra, hogy két nap múlva ünnepelni készülnek ott, illetve hat nap múlva érkezik a magyar külügyminiszter, Izsák Balázs SZNT-elnök provokációt kiált. Városházi részről viszont megnyugtatnak.

Marad vagy eltűnik a csillagforma? Napokon belül meglátjuk Fotó: Haáz Vince

Izsák Balázs közleménye szerint Claudiu Maiortól, a polgármester tanácsadójától olyan utasítás érkezett, hogy el kell távolítani a felújított Székely Vértanúk emlékművéhez frissen kirakott székely jelképet, a nyolcágú csillagot. Ugyanakkor a közelben lévő forrásnál sem maradhat a székely jelképeket és a kétnyelvű feliratot tartalmazó tábla. Minderre – ugyancsak Izsák közleménye szerint – azt követően került sor, hogy Sergiu Papuc marosvásárhelyi alpolgármester kijelentette,

nem csinálunk úgynevezett Székelyföldet a November 7. lakónegyedből.

Az intézkedéseket jogsértőnek és provokatívnak tartják az SZNT-nél, és követelik, hogy hagyják érintetlenül, vagy állítsák vissza az emlékmű körüli nyolcágú csillagot, illetve tegyék vissza a kétnyelvű feliratot a forráshoz.

„Arra kérünk minden vásárhelyi magyart, hogy vasárnap, a Székely Szabadság Napjának délutánján a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva jöjjenek a Székely Vértanúk emlékművéhez, és mozgósítsák rokonaikat, ismerőseiket” – szól a felhívás az SZNT részéről.

A kétnyelvű felirat az ígéretek szerint visszakerül, egyelőre kérdéses, hogy jelképekkel, vagy anélkül Fotó: Haáz Vince

Cosmin Blaga, a városháza sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, a munkálatokat épp a március 10-ei és március 15-ei ünnepséget megelőzően végzik el, hogy méltó legyen a hely az ünneplésre.

„Marosvásárhelyen mindig megfelelő körülményeket biztosítottunk az ünnepre, mindig nyitottak voltunk a vendégek fogadására is.

A Székely Vértanúk emlékművénél elkezdett munkálatok tervében benne van a nyolcágú csillag formájú tér kialakítása és a kétnyelvű felirat is.

A munkálatokat nem fejezték még be, de vasárnapra mindenképp meglesznek. Terv szerint, és a törvényeket betartva haladunk. Nem értjük, hogy a politikusok miért keltik a feszültséget, és miért nem várják meg, hogy a téren befejezzék a munkát.”

{A}

Nem hivatalos forrásokból úgy értesültünk, hogy az eredeti tervben az Izvorul Secuilor Martiri/Székely Vértanúk Kútja kétnyelvű feliratot tartalmazó táblán nem szerepelt a két székely jelkép, a csillag és a hold. A táblát mégis így készítették el, illetve helyezték ki, ezért szerelték le. Cosmin Blaga a táblával kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta, hogy a kétnyelvű tábla a törvényes előírásoknak megfelelő lesz, és a helyére fog kerülni.

A városháza szakigazgatósága ezen rajz alapján kell dolgozzon, nem módosíthatnak a terven

Kali István, a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezetője a kérdés kapcsán leszögezte, hogy a magyarságnak a szimbólumhasználatát törvény garantálja, azt megkérdőjelezni nem szabad. A park felújítás tervét be kell tartani, az eredeti formában, azt menet közben átrajzolni megengedhetetlen. A felújítási munkálatoknak be kell fejeződniük addig a pillanatig, amíg azon a helyszínen valamilyen esemény zajlani fog. Minden felfüggesztést vagy elakasztást a magyar közösség elleni tevékenységnek minősítünk – hangoztatta Kali.