Hol többet, hol kevesebbet áldoznak a tömegközlekedés népszerűsítésére

Simon Virág 2019. március 16., 13:13

Kedvezményekkel próbálják ösztönözni a lakosságot a székelyföldi városokban, hogy használják a tömegközlekedést. Míg Marosvásárhelyen teljesen ingyen utaznak a diákok, egyetemisták és a nyugdíjasok, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön árnyaltabb a helyzet.

Fotó: Gecse Noémi

Marosvásárhelyen mintegy negyvenezer személy részesül utazási kedvezményben. A diákok és egyetemisták teljesen ingyen utazhatnak a közszállítási vállalat járművein, és a 65 évnél idősebb nyugdíjasok is. A 65 év alatti nyugdíjasok pedig félárú jegyet válthatnak, és azokat minden útvonalon használhatják. Marosvásárhelyen egy jegyért 2 lejt kell fizetni.

A kedvezmények évente mintegy 22 millió lejébe kerülnek a városnak.

Tervben van, hogy teljesen ingyenessé tegyék a közszállítást, de ehhez évente újabb 7,2 millió lejre lenne szükség. Ezt a tervezetet egyelőre elvetette az önkormányzat.

Kártya váltja a bérletet

Márciusban a jelenlegi papíralapú utazási igazolványokat elektronikus csippel ellátott kártyákra cserélik ki Marosvásárhelyen. Ezeken csak a tulajdonos neve szerepel majd. Az ellenőrök speciális kártyaleolvasót kapnak. Mint Ioan Truta, a helyi tömegközlekedési társulás utazásért felelős vezetője érdeklődésünkre elmondta, március 14-től fognak neki a papíralapú utazási bérletek cseréjéhez. A kártyák tíz lejbe kerülnek majd, és év végéig lesznek érvényesek.

Fotó: Haáz Vince

Székelyudvarhelyen tavaly döntöttek a közszállítási kedvezmények biztosításáról. Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a városvezetés azt szeretné, ha minél többen utaznának autóbusszal, így kevesebb gépkocsi közlekedne az amúgy is forgalmas utcákon.

Háromféle kedvezményt biztosítanak:

  • a 65 évnél idősebbek 90 százalékos engedménnyel vásárolhatják meg a bérleteket, vagyis havonta 6,6 lejért utazhatnak;
  • a 65 év alatti nyugdíjasok és a diákok félárú bérletet válthatnak, vagyis 33 lejért buszozhatnak egész hónapban;
  • a súlyos fogyatékossággal élők és kísérőik ingyenesen vehetik igénybe a közszállítási járműveket.

A városháza összesítése szerint decemberben 183-an váltottak félárú jegyet, 219-en utaztak az egész árú bérlet 10 százalékáért, és 75-en teljesen ingyen. A teljes áru jegy Székelyudvarhelyen is 2 lejbe kerül.

{A}

Csíkszeredában is az önkormányzat döntése alapján biztosítják a kedvezményeket. Amint azt Veress Sz. János, a tömegközlekedési vállalat vezetője elmondta, a 70 évnél idősebb nyugdíjasok a járandóságuk függvényében részesülnek a kedvezményben: a 650 lejnél kisebb nyugdíjban részesülők 15 lejes havi bérletet válthatnak, azok pedig, akiknek a járandósága nem haladja meg az 1300 lejt, 30 lejes utazási bérletet vásárolhatnak. Mint megtudtuk, Csíkszeredában a jegyre is vannak kedvezmények. Ha felszálláskor vásárolják meg a jegyet az utasok, 4 lejt fizetnek érte, ha viszont előre megveszik, a két utazásra feljogosító jegyért 5 lejt fizetnek. A nyugdíjasok kortól és jövedelemtől függetlenül féláron kapják meg ezeket. A diákoknak számára 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a bérletre. Veress Sz. János elmondta,

Csíkszeredában havonta 100–100 kedvezményes bérletet váltanak ki a nyugdíjasok, és általában 5000 félárú jegy fogy el.

Az illetékestől megtudtuk, azok a nyugdíjasok, akik nem utaznak rendszeresen, hanem csak bevásárolni mennek autóbusszal, inkább a kezdeményes árú jegyeket használják, nem váltanak bérletet.

Fotó: Veres Nándor

Sepsiszentgyörgyön a nyugdíjasok, a diákok, a szociális tevékenységet végző civil szervezetek munkatársai, sőt a különböző vállalatok munkába járó alkalmazottai is kapnak kedvezményt a helyi közszállítási vállalat buszain. Tittosz Zoltán, a Multitrans vállalat igazgatója lapunknak elmondta, a nyugdíjasok sávos kezdeményben részesülnek: akinek 1450 lejnél kevesebb a nyugdíja, ingyenes bérletet kap, a 2000 lejig terjedő nyugdíjak esetében pedig féláras, vagyis 30 lejes havi bérletet biztosítanak az időseknek. Szintén féláras engedményt kap minden Sepsiszentgyörgyön tanuló diák és egyetemista. A civil szervezetek munkatársai teljesen ingyen utazhatnak, míg a vállalatok az alkalmazottaik számának függvényében 10–30 százalékos engedményt kapnak.

A vonatkozó törvény a háborús veteránoknak, fogyatékkal élőknek országosan szavatolja az ingyenes közszállítást.

Sepsiszentgyörgyön tavaly az önkormányzat 2,2 millió lejjel támogatta a tömegközlekedést. Az utazások száma növekedett, elérte a 2,7 milliót. Közel negyvenezer ingyenes bérletet állítottak ki, és több mint hétezer kedvezményeset. Az egyetlen utazásra érvényes jegy Sepsiszentgyörgyön is 2 lejbe kerül, viszont ha a buszvezetőtől közvetlenül vásárolják meg, már négy lejt kell érte fizetni.