Családon belüli nézeteltérések torkolltak erőszakba Kovászna megyében

Bíró Blanka 2019. március 07., 19:12

Eredményesnek bizonyult, hogy a rendőrök azonnal kiállíthatják az ideiglenes távolságtartási végzést: Kovászna megyében az év első két hónapjában máris húsz százalékkal csökkent a családon belüli erőszak mértéke, a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Nicoleta Tolvaj-Marin rendőrségi szóvivő rámutatott: az év első két hónapjában 24 esetben léptek közbe a rendőrök, általában a családon belüli nézeteltérések torkolltak erőszakba, vagy az alkoholfogyasztás állt a bántalmazások hátterében. Ez mintegy húsz százalékkal kevesebb a tavalyi év első két hónapjához képest, amely annak is köszönhető, hogy a a rendőrök ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki év végétől.

{K1}

A rendőri intézkedésre az ügyek 70 százalékában vidéken volt szükség.

Január és február hónapokban 9 ideiglenes távolságtartási végzést állítottak ki a rendőrök, mert úgy ítélték meg, hogy az áldoztat élete vagy testi épsége veszélyben forog. Az öt napra szóló ideiglenes végzést négy esetben hosszabbította meg a bíróság. Szintén négy esetben szegték meg a végzést, ezért bűnvádi eljárást indítottak.

{A}

A szóvivő emlékeztetett, hogy nemrég egy zágonbárkányi férfit vettek őrizetbe, mert állapotos élettársát súlyosan bántalmazta. A legutolsó távolságtartási végzést pedig március 1-én állították ki, egy szentléleki férfi megfenyegette a feleségét, bántalmazta a nő fiát, az asszony az ablakon át menekült előle.

A szakemberek szerint, bár évről évre többen jelentik, ha családon belüli erőszak áldozatai, sokan még mindig nem kérnek segítséget.