Szív alakú piros-fehér-zöld lobogókat helyeznek ki az oszlopokra

Bíró Blanka 2019. március 07., 20:31

Az előző évek botrányai után idén március 15-én szív alakú piros-fehér-zöld lobogókkal díszítik fel Sepsiszentgyörgyöt.

Fotó: Bíró Blanka

„Nem lehet minket megfélemlíteni sem büntetéssel, sem más intézkedésekkel, idén is arra törekszünk, hogy ünnepi hangulat legyen a városban március 15-én” – szögezte le csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Bejelentette egyúttal, hogy idén az oszlopokra szív alakú piros-fehér-zöld lobogókat helyeznek ki, ezzel is jelezve, hogy

szimbólumainkat szívünkbe zártuk, nem lehet sem államigazgatási, sem közigazgatási, vagy jogi intézkedésekkel onnan kiűzni.

Az elöljáró emlékeztetett: tavaly két ötezer lejes bírságot szabott ki Sebastian Cucu prefektus a piros-fehér-zöld nemzeti szalagok miatt, a büntetőjegyzőkönyveket megfellebbezték, ezeket a bíróság alapfokon megsemmisítette. „Ez is visszaigazolja, hogy megfélemlítési akció volt a büntetés a prefektus részéről, a gyűlöletkeltésről, a magyarellenességről szólt, függetlenül attól, hogy rendelésre vagy saját kezdeményezésre cselekedett” – fogalmazta meg Antal Árpád.

Fotó: Bíró Blanka

A sajtótájékoztatón Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke felidézte, tavaly minden felszólítás nélkül Kézdivásárhely polgármesterét is kétszer ötezer lejre bírságolta a prefektus a város fellobogózása miatt. Az a fellebbezés még bíróságon van, abban bíznak, hogy a sepsiszentgyörgyihez hasonlóan, ez esetben is a polgármesternek adnak igazat.

{A}

Részvételre buzdítanak

A két székelyföldi politikus ugyanakkor arról is beszélt, hogy a nemrég lezajlott RMDSZ kongresszuson nem hangzott el annak indoklása, hogy miért kellett elfogadni a romániai magyar közösség szimbólumaiként a magyar nemzet zászlóját, a székely zászlót, a magyar és a székely himnuszt. Mint hangsúlyozták: erre azért volt szükség, mert a 2001-ben elfogadott, 1157-es számú kormányhatározat kimondja, az országos szervezettel rendelkező nemzeti kisebbségek a saját rendezvényeiken használhatják jelképeiket.

„Az RMDSZ azért döntött így, hogy csökkentse a vegzálások számát. Normális jogállamban nem kellett volna eljutnunk idáig, Európában még sehol nem találkoztunk hasonló aberrációval, hogy egy nemzeti közösség nem használhatja a szimbólumait” – emelte ki Tamás Sándor, aki arra buzdítja az erdélyi magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a március 15-ei rendezvénysorozatokon, így mutatva meg, hogy a közösséget nem lehet megfélemlíteni, „nem tudnak annyi bírságot kiszabni, amennyien ünnepelni tudunk”.