Pert nyert az SZNT – remélik, ennek mozgósító hatása lesz a Székely Szabadság Napjára

Antal Erika 2019. március 07., 17:24

Meg kell semmisíteni az EU bíróságának ítélete szerint az Európai Bizottság 2013-ban kibocsátott határozatát, amelyben a testület elutasította az SZNT nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezése bejegyzését. Izsák Balázs abban bízik, hogy ennek mozgósító ereje lesz március 10-én.

Zavartalan megemlékezésre készülnek március 10-én Marosvásárhelyen Fotó: Haáz Vince

Az Székely Nemzeti Tanács elnöke arról számolt be, hogy csütörtök reggel a csendőrséggel egyeztetett, azt kérve, hogy akárcsak az előző években, most is támogassák jelenlétükkel a vasárnapi rendezvényt, vigyázzanak a résztvevők biztonságára. Azt is elmondta,

annak ellenére, hogy a csendőrség minden évben bírságolt, elismeri, hogy jól végezték a munkájukat, a megemlékezésre jelenlevők biztonságos körülmények között ünnepelhettek.

„A csütörtök reggeli találkozás a csendőrség vezetőségével tulajdonképpen egy rutintalálkozás volt” – fogalmazott Izsák Balázs. Hozzátette, minden köztéri megnyilvánulást törvény szabályoz, ennek pedig a szervezők is tudatában vannak, ismerik az erre vonatkozó jogszabályokat. „A tavaly március 26-án iktatott terv szerint haladunk, a prefektust is kértük, vasárnap este legyen valaki a hivatalban, aki átveszi tőlünk a kormányhoz címzett kiáltványunkat” – ismertette Izsák. A tervek szerint a rendezvény este fél 8-ig véget ér, azt követően a Kultúrpalotában átadják a Gábor Áron díjat, amelyet idén a Sepsi OSK és szurkolói csapatának adományoznak. 

{A}

Pert nyert az SZNT az Európai Bizottsággal szemben

Az EU legfelsőbb igazságszolgáltatási szerveként eljáró, luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön tette közzé az SZNT által az Európai Bizottság ellen indított perben hozott ítéletét. A nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés beterjesztői – Izsák Balázs SZNT-elnök és Dabis Attila, a szervezet külügyi megbízottja – azt javasolták, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítené.

Az Európai Bizottság 2013 júliusában azonban úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nyilvánvalóan nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem jegyezte be a kezdeményezést. Így el sem kezdődhetett az egymillió támogató aláírás összegyűjtése. A bizottsági határozatot a nemzeti tanács elnöke és külügyi megbízottja megtámadta az EU luxembourgi bíróságán, de a 2016 májusában kimondott elsőfokú ítélet az EB-nek kedvezett. Az Európai Bíróság viszont most helyt adott Izsákék fellebbezésének, és úgy ítélkezett, hogy meg kell semmisíteni az Európai Bizottság elutasító határozatát.