Folytatják a tiltakozást az ügyészek és a bírák

Antal Erika 2019. március 07., 10:32

Az igazságügyi törvényeket módosító 7-es számú sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakoznak a Maros Megyei Törvényszéken a hét folyamán, illetve a következő héten is.

A Maros Megyei Törvényszéken naponta fél óra szünetet tartanak az ügyészek és egy órát a bírák Fotó: Haáz Vince

Az ügyészek hétfőn egy órára felfüggesztették tevékenységüket, keddtől pedig

minden nap fél óra szünetet tartanak, illetve fehér karszalagot viselnek, így fejezve ki nemtetszésüket a törvénymódosítással szemben.

Hasonlóképpen tiltakoznak a bírák is, ahogy Simona Aldea, a Marosvásárhelyi Bíróság elnöke a sajtónak elmondta,

a bírósági üléseket naponta egy-egy órára szüneteltetik.

Mindezt addig folytatják, amíg a kormány visszavonja az igazságügyi törvényt módosító rendeletet. Azzal kapcsolatban, hogy mindez miként érinti a bírósági tárgyalásokat, megoszlanak a vélemények.

Kitartónak kell lenni mindaddig, amíg a kormány változtat a sürgősségi rendeletén. Ez nem hátráltatja a bírósági ügyek tárgyalását, de figyelemfelkeltő akció

– válaszolta érdeklődésünkre egy fehér karszalagot viselő ügyész. Az ügyvédek, akik nem vesznek részt a tiltakozási akcióban, úgy látják, még inkább lelassul az ügyintézés. „Több hónapot vártam, hogy kitűzzék ügyemben az első tárgyalást. Aztán utána is olyan lassú, hogy érzem, itt fogok megöregedni” – jegyezte meg a tárgyalóterem előtt várakozó személy, akit arról kérdeztünk, egyetért-e a tiltakozással, a tárgyalások szüneteltetésével. Kincses Előd ügyvéd úgy fogalmazott, hogy „eddig is olyan lassan nyomoztak az ügyészek, mintha folyton tiltakoztak volna”.

Vitatott változások

Mint azt már megírtuk, a kormány egy sürgősségi rendeletet fogadott el a tavaly hatályba lépett igazságszolgáltatási törvények újabb módosításáról.

A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, holott a tavalyi reform egyik fő alapelve az ügyészi és a bírói pálya szigorú szétválasztása volt.

A rendelet egy másik előírásával a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló speciális vádhatóságot – amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre – kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól. A jogszabály továbbá arról is rendelkezik, hogy az ügyészségek vezető tisztségeit ezután nem lehet ügyvivő jelleggel betölteni, és azt is megszabja, hogy

a jelenleg tisztségben lévő ideiglenes vezetők mandátuma az érvénybe lépéstől számított 45 napon belül lejár.

Annak ellenére, hogy időközben a rendeletnek azt a részét eltörölték, amely lehetővé teszi, hogy a korábban ügyészként tevékenykedett bírák is főügyészek lehessenek, az ügyészek és bírák folytatják az elkezdett tiltakozást. A rendelet legvitatottabb, 54-es cikkelyét vonták vissza, de a többi előírás továbbra is érvényben maradt.