Minden, amit az örökbefogadásról tudni kell

Antal Erika 2019. március 11., 09:13

Egyre többen szeretnének gyereket örökbe fogadni, de sok pár a hosszas eljárási procedúra miatt mégsem vág bele ebbe. Kevesen tudják, hogy egy korábbi törvénymódosítás révén már lecsökkent a várakozási idő.

Balról jobbra: Miklea Hajnal igazgató, Csép Éva Andrea képviselő, Ferencz Erika örökbefogadó szülő Fotó: Haáz Vince

Egy család, egy házaspár, vagy egy egyedülálló felnőtt örökbefogadó szülővé válásának a feltételeiről tartottak sajtótájékoztatót a Maros megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon.

Ha valaki elhatározta, hogy örökbe fogad egy gyereket, annak egy típusnyomtatványt kell kitöltenie és benyújtania az igazgatóságon, amelyben

egy mondatban azt is meg kell indokolnia, miért szeretne gyereket adoptálni.

Ezt követően tájékoztatást kap arról, hogy milyen iratokat kell tartalmaznia az iratcsomónak, amely az örökbefogadói státus kérvényezéséhez szükséges: személyi igazolvány és születési bizonyítvány, illetve házassági levél másolata, közjegyző előtt tett nyilatkozat arról, hogy az országban lakik, lakhatási bizonylat, jövedelem- és egészségügyi igazolás. Azoknak az iratait is mellékelni kell, akikkel együtt lakik a család, valamint egy bizonylatot arról, hogy az örökbefogadó szülő nincs eltiltva szülői minőségének a gyakorlásától, továbbá

szükséges egy nyilatkozat is arról, hogy az illető milyen nemű, korú gyereket szeretne örökbe fogadni.

{A}

Maros megyében jelenleg 164 az örökbe fogadható gyerekek száma. Köztük vannak a nehezen örökbeadható gyerekek is – mondta el Miklea Hajnal, a Maros megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője.

2017-ben Maros megyében 40, 2018-ban 37 gyereket fogadtak örökbe. Idén 18 család vár arra, hogy adoptálhasson egy kiskorút.

Hargita megyében lényegesen kisebb az adoptálható gyerekek száma, az örökbefogadásra váró pároké viszont nagyobb. Amint azt a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon érdeklődve megtudtuk, jelenleg 49 adoptálható gyerek van a megyében, 30 család vár örökbefogadásra és 3 család esetében folyik a felmérés az örökbefogadáshoz szükséges szülői tanúsítvány kiállításához.

2017-ben 26, míg 2018-ban 22 gyereket fogadtak örökbe Hargita megyében

– tájékoztatta lapunkat Péter Veronika, az igazgatóság munkatársa.

Elsőként csak fotón, kisfilmen láthatják

A családnak előbb fényképet, kisfilmet és egy leírást mutatnak a gyerekről, akit az örökbefogadói státussal rendelkező igénylő elvárásai alapján választanak ki. Amennyiben a család személyesen is szeretné megismerni a gyereket, egy találkozást szerveznek a gyerek életterében. Ha továbbra is szeretnének vele kapcsolatban maradni, akkor további találkozók, ismerkedések következnek, majd egy hosszabb időszakra, 90 napra el is viheti magával a család, hogy leendő otthonával, a család többi tagjával is megismerkedhessen a gyerek.

Az örökbefogadó nem válogathat a végtelenségig, összesen öt gyerekkel találkozhat, ha egyik sem „felel meg”, akkor a rendszer blokkolja.

„Ha az első, második, harmadik, negyedik és ötödik gyerek sem tetszik, akkor feltehetően az illetővel van valami probléma” – véli Miklea Hajnal.

Az örökbefogadásról a végső döntést a bíróság hozza meg, amely kimondja, hogy a gyerek ezentúl az őt befogadó családhoz vagy személyhez tartozik, és a jövőben annak nevét viseli.

Az örökbefogadott gyereket, annak fejlődését, új családjába történő beilleszkedését pszichológus kíséri figyelemmel két éven keresztül. Ez azt jelenti, hogy rendszeres látogatásokat tesz a családnál, elbeszélget a szülőkkel is, nem csak a gyerekkel, és jelentést ír a tapasztaltakról.

Könnyebbé tették az örökbefogadást, de így is sok feltételnek kell megfelelniük a szülőknek Fotó: Kristó Róbert

„Barátságosabb” törvényre van szükség

Csép Éva Andrea parlamenti képviselő szeretné, ha az örökbefogadási törvényen változtatnának. „Az elsődleges feladat az örökbefogadási folyamat során tapasztalt bürokrácia visszaszorítása. Továbbá úgy kell módosítani a törvényt, hogy a gyermeknevelési szabadsághoz hasonlóan számítson bele a munkaévekbe az összeszokási szabadság is, valamint az ez időre kapott juttatás is legyen egyenrangú a gyermeknevelési szabadság ideje alatt kapott támogatással. Ugyanakkor

csökkenteni kell a felkészítők túlzott számát és a folyamatos hivatalos ellenőrzéseket, hiszen sok kellemetlen pillanatot okoz úgy az örökbefogadott gyermeknek, mint a szülőnek

– indokolta a politikus a törvény módosításának a szükségességét.

Egyébként a tapasztalatok szerint az örökbefogadásra várók közül legtöbben 2 éves kor alatti gyereket vennének magukhoz, illetve még ennél is kisebbet. Ez főként azokra jellemző, akiknek nem lehet saját gyerekük: ők is szeretnék átélni az anyaság, illetve a szülővé válás minden pillanatát. A jelenlegi törvény értelmében 14 éves korig lehet örökbe fogadni egy gyereket, a törvénymódosítással azt is szeretnék elérni, hogy ezt a korhatárt növeljék 18 évre.

A 2016-os jogszabály-módosításról

Az örökbefogadást a 2004-ben elfogadott, 273-as számú törvény szabályozza, amelyet az elmúlt évek során több alkalommal módosítottak. A módosítások révén

jelentősen lerövidültek az ügyintézési határidők annak érdekében, hogy ne kelljen évekig várni arra, hogy egy elhagyott gyermeket örökbe fogadjanak.

Ennek értelmében egy évről fél évre rövidítették le azt az időt, mialatt az igazgatóság szakemberei kötelesek felkutatni az árvaházban élő gyermekek szüleit, vérrokonait. A bíróságnak kötelessége 15 nap alatt kitűzni a gyermek ügyének tárgyalását. Az eljárás szerint ahhoz, hogy egy gyermek adoptálható legyen, a bíróságnak ezt ki kell mondania. Korábban megtörtént már, hogy több hónap is eltelt, amíg a bíróság napirendre tűzte a tárgyalást. Most az iratok benyújtásától számítva fél hónap áll az ítélőszék rendelkezésére. Az új jogszabály kimondja, hogy amennyiben a bíróságra beidézett szülők nem jelennek meg az első két tárgyaláson, a bíró megállapíthatja, hogy nem érdeklődnek gyermekük iránt, ezért megvonják tőlük szülői jogaikat.