Tükröt tart a városvezetésnek az átfogó felmérés

Simon Virág 2019. március 06., 13:42

Közéleti, politikai tükröt mutat Marosvásárhelyről az a februárban készített közvélemény-kutatás, amelynek eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra. Kiderült többek között, hogy a polgármestert ugyanannyian tartják korruptnak, mint tisztességesnek.

Fotó: Haáz Vince

A közvélemény-kutatásba 1100 személyt vontak be a város valamennyi lakónegyedéből. A kérdezőbiztosok arra kérték a lakókat, hogy töltsék ki a politikára és közéletre vonatkozó kérdéseket tartalmazó íveket. A kérdezőbiztosok más megyéből – Szeben, Brassó és Dolj – érkeztek. A közvélemény-kutatást a bukaresti BCS készítette, Bruno Ştefan vezetésével.

{A}

A polgármesteri hivatallal összekapcsolható szolgáltatásokra vonatkozó kérdésekre egy tízes skálán lehetett értékelni.

  • a legnagyobb pontszámot, 7,8-at a szórakoztató programok, fesztiválok megszervezéséért kapta a városvezetés. A legnagyobb értékelést a Szabadság utcában élők és a Tudor lakónegyedbeliek adták;
  • utána következnek – 7,3-as pontszámmal – a piacok, eszerint sokan elégedettek azzal, hogy hogyan néznek ki és mit kínálnak a vásárterek;
  • csökkenő sorrendben a tanintézményekben biztosított körülmények következnek, ez 7,1-es értékelést kapott;
  • a csatornázást – és általában a közművesítést – a megkérdezett lakók 6,8-as pontszámra osztályozták. Marosvásárhelyen egyébként ezeket magáncégek biztosítják;
  • a városháza 6,6 pontot kapott a nehéz helyzetben levők, szegények felkarolására, ellátására, megsegítésére, illetve ugyanennyit a játszóterek kialakítására és karbantartására. Itt a a belvárosban és az Egyesülés negyedben élők a legelégedetlenebbek;
  • a közbiztonságot 6,5 pontra taksálták a megkérdezettek. Városszinten a meggyesfalvi lakótelepen élők érzik leginkább biztonságban magukat, a másik véglet a Kövesdomb;
  • ennél is kisebb pontszámot, 6,3-at kapott a köztisztaság, a terek és utcák takarítása;
  • a sportpályákkal, sporttermekkel sem túl elégedettek a megkérdezettek, összesen 6,2 pontra értékelték a városháza ezen tevékenységét.
Elégedetlenek a parkolóhelyek hiánya miatt

A sokat vitatott közszállítást 6 pontra értékelték a városlakók, itt a kövesdombiak és a Kárpátok sétányán élők adták a legkisebb értékelést. Szintén hatost kapott a városvezetés a marosvásárhelyiek gondjaiknak megoldásáéért.

A városvezetés problémamegoldó képességénél is elégedetlenebbek a marosvásárhelyiek az utak és járdák állapotával, itt mindössze 5,6-os átlagpontszámot adtak a megkérdezettek. Ehhez kapcsolódik  a közúti forgalom megszervezése, itt 5,4 pontra értékelték a polgármesteri hivatal munkáját. Ennél kevesebbre már csak a munkahelyteremtést és a befektetők bevonzását értékelték, mindössze 5,2 pontra. A városlakók a legnagyobb hiányosságként rótták fel a parkolóhelyek hiányát, az „értékelés” 4,7 pont.

Mit tenne legelőször, ha polgármester lenne?

Erre a kérdésre is válaszolniuk kellett a megkérdezetteknek. 21,5 százalékuk elsőként a parkolóhelyeket alakítanak ki, 9,8 százaléka utakat aszfaltozna és járdákat javítana, majd a tömegközlekedéssel foglalkozna. A marosvásárhelyiek 16,5 százaléka a kérdőívben nem szereplő feladatokat tartotta fontosnak, s ezeket oldaná meg elsőként, ha polgármester lenne. A felsorolásban többek között szerepel, hogy elköltöztetnék a Hidegvölgyben lakókat, kevesebb személynek adnának szociális segélyt, több helyet biztosítanának az öregotthonban, de a városlakók szerint több közvécére van szükség, és polgármesterként az autonómiával is foglalkoznának.

Politikusok tevékenységét is értékelték

A megkérdezett marosvásárhelyiek csaknem fele,

47 százalék szerint szerint a jelenlegi polgármester, Dorin Florea jó városvezető,

24 százalék gondolja róla, hogy korrupt, és ugyanannyian, hogy tisztességes. Arra a kérdésre, hogy újraválasztanák-e Dorin Floreát, 34 százalék válaszolt igennel, 43 százalék nemmel, a többi bizonytalan volt. Ami a többi helyi politikust illeti, kiderült, hogy

a városvezetőn és személyes tanácsadóján, Claudiu Maioron kívül alig ismerik a városi, megyei és Marosvásárhelyhez, a megyéhez kötődő politikusokat.

A román marosvásárhelyi alpolgármestert a megkérdezettek 65 százaléka nem ismeri (a magyar alpolgármester neve fel sem volt tüntetve), a megyei tanácselnök, Péter Ferenc is hasonló százalékot kapott erre a kérdésre. Arra kérdésre, hogy ha jövő héten választások lennének, akkor milyen párt jelöltjére szavaznának, a marosvásárhelyiek 25 százaléka egy független jelöltre voksolna, 22 százalékuk pedig az RMDSZ által megnevezett személyre.

A több tíz oldalas felmérésben azt is megkérdezték, hogy mi a vásárhelyiek véleménye az Európai Unióból való kilépéséről – ezt nagymértékben elutasították.