A pápalátogatás miatt ütemezték át a ballagások időpontját

Barabás Hajnal 2019. március 05., 14:31

A pápalátogatás idejére tervezett forgalomkorlátozások miatt néhány csíkszeredai szakközépiskola kénytelen volt módosítani ballagási ünnepségének időpontját. A csíkszeredai kicsengetések többségét május utolsó hetében tartják meg.

A tervezettnél hamarabb szólal meg az utolsó csengőszó több csíkszeredai középiskolában. Átütemezés. Archív Fotó: Veres Nándor

A tervek szerint Csíkszeredában már a pápalátogatást megelőző napon, május 31-én, pénteken le lesznek zárva az utak az autósforgalom előtt. Erre a napra azonban három középiskola is időzített kicsengetést,

egy tanintézetnek pedig épp egybeesett volna a ballagási ünnepsége a szentatya június elsejei látogatásával.

Ballagás korábban

A középiskolák közül ezért elsőként a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium módosította az ünnepség kitűzött dátumát a pápalátogatással egybeeső időpont miatt. Tamás Levente iskolaigazgató elmondta,

egy héttel korábban fogják megtartani a kicsengetési ünnepséget, így az intézmény végzősei május 25-én, szombaton ballagnak el.

A Márton Áron Főgimnázium május 31-ére tervezett ballagási ünnepségét is a pápalátogatás miatt tették át más időpontra.

A napokban tartottunk megbeszélést az iskolában, mivel várható, hogy a városban forgalomkorlátozások lesznek, és végül úgy döntöttünk, hogy május 29-én, szerdán 11 órától tartjuk meg a kicsengetést

– válaszolta megkeresésünkre Varga László iskolaigazgató.

A Székely Károly Szakközépiskolában szintén a napokban tárgyaltak az időpont-változtatásról, és abban egyeztek meg, hogy a ballagási ünnepséget május 30-án, csütörtökön tartják. „Az osztályfőnökök értesítették a szülőket, akik már számítottak rá, hogy módosítjuk az ünnepség dátumát” – mondta Györfy Ildikó intézményvezető.

Nem változtatnak

Az Octavian Goga Főgimnázium május 31-ei ballagási ünnepségének időpontját már nem fogják megváltoztatni – tájékoztatott Karacsony Iacob aligazgató. Hozzátette, múlt héten tartottak megbeszélést a tanulók szüleivel, akik azzal érveltek, hogy már lefoglalták az éttermeket a kicsengetésre, így nem szeretnék, ha módosulna az eredetileg kitűzött dátum.

A többi csíkszeredai szakközépiskola tanév végi ünnepsége nem esik egybe a pápalátogatás idejével, így ők nem kényszerültek arra, hogy időpontot változtassanak.

A Nagy István Művészeti Középiskolában és a Kájoni János Szakközépiskolában május 28-án lesz a ballagás, a Kós Károly Szakközépiskola pedig május 29-én búcsúztatja végzőseit.