Ismeretlen tettesek megrongálták a Lakóca menedékhelyet, a hegyimentők kijavították a kárt

Bíró Blanka 2019. március 03., 13:20

Alig néhány hónappal a megépítése után, ismeretlen tettesek megrongálták a Lakóca menedékhelyet. A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársait túrázók értesítették a vandalizmusról.

Fotó: Kovászna Megyei Hegyimentőszolgálat Facebook oldala

A hegyimentők a napokban túrasível mentek fel a menedékházhoz, hogy feltérképezzék a keletkezett károkat. Kiderült, hogy

a kilincset kiszakították, az ajtó alsó részét betörték.

A mentőszolgálat a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a hátizsákban felvitt faanyaggal az ajtót megjavították és a kilincset kicserélték. A menedékház ajtaja nem volt bezárva, tehát értelmetlen volt összetörni. Azt a feltételezést is kizárták, hogy a vadak, például medvék rongáltak volna, mert a nyomok nem ezt mutatták.

{A}

Kovászna megye legmagasabb pontján, az 1777 méteres Lakóca-csúcs közelében tavaly szeptemberben szerelték össze a menedékházat. A gerincjelzés közelében, 1700 méteren álló faház rossz időjárás, sérülés vagy más veszély esetén 4-8 személynek nyújthat menedéket. A Háromszéki-havasok Lakóca-csúcsa és az ott felszerelt meteorológiai állomás mintegy négyórás gyalogútra van Kommandótól, a megye legmagasabban fekvő településétől. A menedékház a tetőtől 20-25 perces gyaloglásra fekszik. Tavaly augusztusban a helyi bakancsos turizmus egyik kedvelt helyszínén, a Bodoki-hegység csúcsához közel, ezer méter felett alakítottak ki egy hasonló menedékhelyet.