Tartani kellene a lépést a vendéglátásban megjelenő irányzatokkal

Bíró Blanka 2019. március 03., 17:44

Egyre több háromszéki vendéglátásban dolgozó vállalkozó részéről fogalmazódik meg az igény, hogy szövetségbe tömörülve oldják meg a problémáikat, közösen képviseljék az érdekeiket. A trendek is változtak a vendéglátásban, már csak a lépést kellene tartani.

Szövetkezve talán egyszerűbb lesz a vendéglősöknek tartani a lépést a trendekkel. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Sepsiszentgyörgyön évek óta működik a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Vállalkozók Szövetsége (SVESZ), a megye területéről többen jelezték, hogy csatlakoznának a szövetséghez.

Az ágazatban több közös probléma vár megoldásra, ezt együtt jobban tudják kezelni, mint ha mindenki önállóan próbálkozik

– mondta el lapunknak Kovács István a SVESZ elnöke. Kifejtette, a legégetőbb gondjaik közé tartozik a szakképzett munkaerő hiánya, a szakoktatás korszerűsítése, és hogy megfeleljenek a változó igényeknek.

A szakiskolák önerőből próbálkoznak az újításokkal, de elavult a tananyag, még mindig az szerepel benne, ami negyven évvel ezelőtt, hogy az ételízesítő, a »vegeta« egészséges, vagy hogy paradicsomsűrítménnyel ízesítsük a levest. A felszereltség is hiányos, üzemi konyhán használatos berendezések vannak a szakiskolákban, de nincs egy jó kés, vagy vágódeszka

– sorolta Kovács István. Szerinte a gyakorlati és elméleti oktatást jobban össze kellene hangolni, hiszen hiába mondanak tollba hónapokig elméletet a tanárok, ha azt azonnal nem tudják a gyakorlatban is kipróbálni a diákok. Hozzátette:

megváltoztak a vendégek igényei, ma már a gasztronómia újdonságaira kíváncsiak, ha étterembe mennek különlegességre vágynak, ezért a hagyományos fogásokat át kell gondolni.

Ma már nem elég, ha felkerül az étlapra a rakott káposzta, mondta a SVESZ elnöke. Kovács István rámutatott, jó irányba halad az étteremkultúra, egyre többen járnak vendéglőbe, hiszen emelkedtek a bérek, és a vállalkozók jobban tudnak fejleszteni, mert csökkent az áfa, és több pénz marad a befektetésekre. Az üdülési jegyek bevezetése jótékony hatással volt az ágazatra, felpörgette a belföldi turizmust, a turisták étterembe járnak – részletezte a szakember.

Egyébként a SVESZ a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel közösen jövő héten,

március 7-én megszervezi a Falánk csütörtök rendezvényt, amelyhez kilenc sepsiszentgyörgyi vendéglő, és gyorsétterem csatlakozott.

Ezek 32 lejért svédasztalos kínálattal, vagy az étlapról választott fogások esetében 50 százalékos kedvezménnyel várják a vendégeket. Ez nem jelent plusz bevételt a vendéglőtulajdonosoknak, de ezzel is igyekeznek az étterembe-járásra szoktatni az embereket.