Csőtörés Székelyudvarhelyen: túl közel vannak a felszínhez egyes gázvezetékek

Kovács Eszter 2019. március 01., 17:58

Szándékosan vagy csak a hozzá nem értés miatt törte fel a Delgaz Rt. a székelyudvarhelyi Gát utca egy szakaszát – ezt állítja egy helybéli lakó. Mint kiderült, a Delgaz Rt. csapata a Gát utcai vezetéket valóban átfúrta több helyen, az ügyet kivizsgálja a hivatal.

Fotó: Veres Nándor

Pál Kálmán, kadicsfalvi lakó fordult szerkesztőségünkhöz panaszával, miszerint a gázvállalat három napja utcájukban próbafúrásokat végeztetett, azonban túl mélyre fúrtak, és két helyen megsértették a gázvezetékeket.

Jól látható, hogy ötven centi helyett nyolcvan centiméterre fúrtak le két helyen. Aztán jött a gázszivárgás, amit ki kell javítani, így feltúrták a mi utcánkat is

– panaszolta a lakó.

Fotó: Veres Nándor

A helyszínen egyébként azóta helyreállították az útburkolatot is, Pál szerint azonban ez a munka sem megfelelő, hisz a korábbinál vékonyabb rétegben terítettek aszfaltot az útra, amelyen a teherforgalom is jár. „Nem tudom, hogy hozzá nem értés miatt vagy szándékosan történt-e a dolog, de látván, hogy a gázosok mit csináltak az elmúlt hónapokban Udvarhelyen, elgondolkodtató a helyzet” – fogalmazott a kadicsfalvi lakó, aki egyébként a Polgármesteri Hivatalt is megkereste panaszával.

{A}

A helyszínre Fülöp-Székely István, a hivatal műszaki igazgatója is kiszállt pénteken: a Székelyhonnak elmondta, nem egyértelmű, hogy miért tévedtek a gázszolgáltató munkásai „Székelyudvarhely gázvezetékrendszerének legnagyobb részét mintegy harminc éve maguk az udvarhelyiek fektették le kalákában, aztán az egészet átadták a szolgáltatónak.

A szabvány szerint a gázvezetékeket legalább nyolcvan centivel az úttest alá kell helyezni, azonban előfordult, hogy ezt a lakók nem tartották be.

Fotó: Veres Nándor

„Ahol anno a gázvállalat végezte a munkát, ott betartották a szabványt, de vannak olyan utcák, ahol a felszínhez sokkal közelebb vannak a gázvezetékek, mert ezt maguk a lakók helyezték oda” – magyarázta a szakember, megjegyezve: azt sajnos máig nem tudni, hogy melyik utcában milyen mélyen fekszenek a vezetékek. „Előfordult már velem is, hogy aszfaltozás során véletlenül beleakadtunk egy gázvezetékbe, ami csupán 35 centivel a felszín alatt volt. Sajnos a teljes várost nem tudjuk feltérképezni, az ilyen balesetek miatt tudjuk néhány utcáról, hogy pontosan hogyan is helyezkednek el a gázvezetékek” – magyarázta a szakember.

Fotó: Veres Nándor

A Delgaz Rt. csapata azonban az első vizsgálatok alapján túl mélyre fúrt, nem is egyszer, így ők okozták a gázszivárgást.

Az ügyben kivizsgálást indít a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala – mondta el a műszaki igazgató.