Péntektől igényelhető az egységes mezőgazdasági támogatás

Iszlai Katalin 2019. március 01., 09:16

Két és fél hónap áll a mezőgazdálkodók rendelkezésére, hogy benyújtsák idei egységes mezőgazdasági támogatásigénylésüket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA).

Az érintett 26 ezer Hargita megyei gazdának mindenképpen március elseje és május tizenötödike között kell lépnie Fotó: Farkas Tamás

Március elsején, azaz pénteken kezdődik az idei egységes mezőgazdasági támogatások igénylési időszaka:

a gazdáknak május 15-éig van lehetőségük leadni kérelmeiket a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) területi kirendeltségein és megyei székhelyén

– tudtuk meg Haschi Andrástól, az APIA Hargita megyei igazgatójától. Mint mondta, a gazdáknak csak ez a két és fél hónap áll rendelkezésükre, hogy az előjegyzésüknek megfelelően felkeressék az ügynökséget, hiszen késedelmi időszak idén sem lesz.

{A}

Az időpont betartása

Az intézmény igazgatója érdeklődésünkre kifejtette, a korábbi évekhez hasonlóan lehet idén is igényelni a támogatásokat, hiszen az ezzel kapcsolatos előírásokat a hét évre érvényes Országos Vidékfejlesztési Programban határozzák meg. Jelenleg a most érvényben lévő, 2014-2020-as időszaknak pedig már a második felében járnak, így mostanra letisztázódtak a támogatás feltételei. Ennek megfelelően

az előző évek gyakorlatához hasonlóan az első hetekben idén is csak a 10 hektárnál kisebb területekkel rendelkező gazdákat hívják be, akik csak területalapú támogatásokat kérnek.

Később aztán fokozatosan előjegyzik a nagyobb gazdaságok vezetőit, illetve az állattenyésztőket is. Azt is kifejtette, hogy az APIA idén is együttműködik a polgármesteri hivatalokkal, akik a gazdák számára segítséget nyújtanak a kérelmezéssel kapcsolatban. Így minden településen adottak a feltételek arra, hogy helyi szinten megfelelően összeállítsák a gazdák kérelmezési csomagjait, ezáltal pedig időben benyújthassák azokat.

A gazdákat idén is értesíteni fogják valamilyen módon (levélben, e-mailben, telefonon vagy személyesen) arról, hogy mikor kell megjelenniük az ügynökségnél, a kérésünk pedig az, hogy ezt az időpontot tartsák tiszteletben.

Tavaly 26 ezer gazda élt a lehetőséggel a megyében, és idén is ennyi igénylésre számítunk, ezért fontos, hogy mindenki az előjegyzésének megfelelően érkezzen, és ne hagyja az utolsó percre” – hívta fel a figyelmet Haschi.