Design Bankkal alapozzák Sepsiszentgyörgy digitális jövőjét

Bíró Blanka 2019. február 28., 18:52

Közösségi munkatér, konferenciaterem, kiállítótér, kávézó, találkozóhely is lesz a csütörtökön bemutatott tervek szerint a Sepsiszentgyörgy központjába tervezett Design Bank.

A tervezett létesítmény helyszíne Fotó: Design Bank

„Ez egy olyan létesítmény, amellyel jobbról tudunk előzni, egy ugrással behozzuk a lemaradást, lehetőséget biztosítva a fiataloknak, hogy felzárkózzanak a világtrendekhez” – mondta el a csütörtöki bemutatón Tóth Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

Az önkormányzat évekkel ezelőtt megszerezte a Román Nemzeti Bank egykori sepsiszentgyörgyi székházát, ezt alakítják kívül és belül, a látvánnyal, a dizájnnal is jelezve a szemlélet- és a funkcióváltást.

Látványterven a beruházás Fotó: Design Bank

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a tervekre a Székelyföldi IT Plus Klaszter kapott támogatást a magyar államtól, a kivitelezést az önkormányzat vállalja, amint meglesz a költségvetés. Idén 500 ezer eurót különítenek el az 1,2 millió eurós összköltségvetésű projektre.

A kivitelezés időtartamát a közbeszerzés befolyásolja, ám abban bíznak, hogy két év alatt a saját forrásokból befejezik.

{A}

Bihari Béla a klaszter elnöke hangsúlyozta, felismerték, a fiatal vállalkozóknak olyan teret kell kialakítani, ahol magas hozzáadott értékű vállalkozási formákat tudnak működtetni. Nem klasszikus irodai munkára alakítják az ingatlant, hanem közösségi teret formálnak, ahol kreatív, a csúcstechnológiában teljesítő szakemberek tudnak együttműködni.

Fotó: Design Bank

„Mi azt mondjuk a fiataloknak: menj el jó távolra, szívd meg magad tudással, majd gyere haza, és itthon kamatoztasd. Ehhez biztosítjuk a Design Bankkal a táptalajt, az ökoszisztémát” – mondta el Bihari Béla. Hozzátette,

nemcsak „betonba” fektetnek, programokat is működtetnek majd, hetente nemzetközi előadókat hívnak meg, akik Sepsiszentgyörgy mellett Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is bemutatkozhatnak.

Fotó: Design Bank

A világban a top tíz cég között nyolc számítástechnikai vállalkozás, Székelyföldön jelenleg még az első százban sincsenek. A felnövekvő nemzedék feladata, hogy bekerüljenek – mondta Rácz Attila a klaszter alelnöke. Kifejtette, ma már a digitális téren nem az informatikusok, programozók tarolnak, hanem a kreatívok- művészek, filozófusok, szociológusok- akik megértik, mire van szüksége a felhasználónak, felépítik a felhasználói élményt.

A központ arra vállalkozik, hogy bevonja a fiatalokat, a diákokat, ösztönözze, hogy bekerüljenek a körforgásba, majd megalapozhassák Sepsiszentgyörgy digitális jövőjét.

Fotó: Design Bank

Török Áron tervező bemutatta az informális munkatér- koncepciót: a földszinten szabadon bebarangolható teret alakítanak ki, lesz multimédiás terem, digitális játékok, a fiatalok kipróbálhatják a lézervágót, a 3D-s nyomtatót, a multifunkcionális kiállítótérben saját fejlesztéseiket is bemutathatják, beülhetnek dolgozni, kutatni. Működtetnek majd házi-bankot is, amely abban segít, hogy a kreatív terveket a gazdasági valóság felé irányítsa.

Az emeleten lesz a valódi irodatér, ezeket bérbe adják, lesz konferenciaterem, előadócsarnok.

A belsőépítészeti tervekre pályázatot hirdettek, amit Mihálydeák Krisztina és Csomor László Levente székelyudvarhelyi tervezők nyertek. A nagy terek, a sok fény, a mozgatható, átalakítható elemek a műhely-hangulatot sugallják.

{P11}

Itt lehet hibázni. Az üzenet, hogy nem gond, ha hibáztok, csak próbálkozzatok

– mondta a tervező. Az épület külsejét nem alakítják át radikálisan, viszont „egy nagy gesztussal”, egy promenádszerű fedett pavilonnal és nagy üvegfalakkal jelzik a funkcióváltást.