Ismert nemzetközi márkák nyitnak boltot Csíkszeredában

Kovács Attila 2019. február 26., 15:51

Nemsokára elkezdődik Csíkszeredában az egykori traktorgyár helyén elképzelt pláza utódjának építése. A Nest (magyarul Fészek) nevet viselő üzletközpont a kereskedelmi felületek mellett több száz parkolóhelyet is kínál, az övezeti rendezési tervnek megfelelően körforgalom és bekötőút is épül a helyszínen.

A Csíki Fészek látványterve Fotó: RC Europe

Továbbra is eladóként van feltüntetve a foszladozó reklámfelületeken a Csíki Plaza néven elképzelt, félkész létesítmény a csíkszeredai Hunyadi János utcában, ahol a Csíkszeredai Traktorgyár megnevezést is olvashatjuk egy korabeli táblán. Ezek nemsokára eltűnnek, gyár, illetve pláza helyett egy – szaknyelven –integrált kiskereskedelmi parknak nevezett bevásárlóközpont épül.

Azt már egy évvel ezelőtt lehetett tudni, hogy az izraeli beruházó, a Plaza Centers N. V. által birtokolt North Gate Plaza cég eladja a 2008-ban elkezdett, de félbehagyott, Csíki Plazának elnevezett létesítményt, amelynek legnagyobb részben az emeletes parkolója készült el.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez tavaly februárban benyújtott dokumentáció szerint, amelyet a meglévő épület átalakításához szükséges környezetvédelmi beleegyezés megszerzése érdekében készítettek, a North Gate Plaza már az RC Europe Development Kft. képviseletében járt el. Azóta

megtörtént a tulajdonosváltás,

a Csehországban alapított, és Közép- és Kelet-Európában több hasonló beruházást is megvalósító ingatlanfejlesztő cég pedig a csíkszeredai létesítmény építésének előkészítését is megtette. Mint az RC Europe romániai menedzsere, Andrei Rați tájékoztatott, beszerezték az építési engedélyt, illetve a szükséges szakhatósági jóváhagyásokat, és

áprilisban szeretnék elkezdeni az építkezést a területen.

Fotó: RC Europe

Az integrált kiskereskedelmi parkként (retail park) meghatározott új bevásárlóközpont tizenkétezer négyzetméternyi bérelhető felületet kínál különböző üzletek számára, a tájékoztatás szerint

nemzetközi márkák ruházati, lakberendezési és cipőboltjai kapnak helyet.

Kérdésünkre a cég részéről azt mondták, még nem szeretnék megnevezni az üzleteket, mivel folyamatban vannak a tárgyalások, tavaly viszont a környezetvédelmi beleegyezés érdekében benyújtott dokumentációban már szerepeltek a Jysk, a CCC, a C&A, a DM, a Takko, a Deichmann, a KIK, a Pepco, a TXM vagy a Sportisimo márkák nevei.

{A}

Az új üzletközpont építését jövőben szeretnék befejezni, a kivitelezés idejét tizenkét hónapban határozták meg. A cég saját, Nest márkanevét (magyarul Fészek) viselő kiskereskedelmi parkhoz hasonlókat különböző méretekben már Csehországban, Szerbiában, illetve Romániában is építettek, és újabbak létesítését is tervezik.

A csíkszeredai Nest összesen 600 parkolóhellyel is rendelkezik majd, ezekből 140 az U alakú épület előtt, a Hunyadi János utca felőli bejárathoz közeli parkolóban lesz, a többi az épület mögött, a már nagyrészt elkészült kétszintes parkolóban. A beruházás tartalmazza a felszíni üzletfelületek mellett az alagsori szint kialakítását is – ott kap helyet egy élelmiszer-áruház.

Fotó: RC Europe

Az üzletközpont keleti oldalán található, már nagyrészt elkészült parkolóhoz a Kalász lakótelepi temető melletti bekötőúton lehet majd eljutni, amelyet a körforgalommal együtt a rendezési tervnek megfelelően a beruházónak kell megépítenie. Mivel az U alakúra tervezett épület számára nem felel meg a meglévő szerkezet, ennek egy részét le kell bontani, a beavatkozás minden bizonnyal ezzel kezdődik majd.

A kiskereskedelmi parkokról

Az integrált kiskereskedelmi parkok az elmúlt tíz évben terjedtek el Közép-Európában, a kiskereskedelmi piac szerkezeti átalakulásának eredményeként. Amíg korábban az adott területen egymás mellett felépült, önálló kiskereskedelmi szakáruházak csoportja volt jellemző, addig a szaknyelven retail parknak nevezett koncepció szerint az adott ingatlanon több, nagy alapterületű szakáruház kap helyet. Ma már a különböző márkanevű kiskereskedelmi parkok is üzletláncként működnek, több tízezer fős vonzáskörzetű helyszíneken nyitnak regionális bevásárlóközpontokat, vonzó márkaneveket, elegendő parkolóhelyet és könnyű megközelítést kínálva.