Azerbajdzsán fővárosával építene ki testvérvárosi kapcsolatot Segesvár

Antal Erika 2019. február 26., 11:00

Bakuval, Azerbajdzsán fővárosával, annak is történelmi kerületével, Icheri Sheher óvárossal kötne testvérvárosi szerződést Segesvár, amennyiben a helyi önkormányzat is megszavazza azt a csütörtöki ülésén.

Barátokat, testvéreket keres Segesvár. Baku óvárosa nagyszerű lehetőség lehet Fotó: Antal Erika

Tóth Tivadar, Segesvár alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, az ötletről ő is csak a tanácsülés napirendi pontjainak kézbevételekor értesült. Valószínűnek tartja, hogy „valaki ott járt a segesváriak közül, és az azeriek részéről merült fel fel ez az ötlet” – tette hozzá az alpolgármester. 

Baku Icheri Sheher nevezetű, középkori városrészét az egykori várfalak veszik körbe ma is, hasonlóan Segesvárhoz. Annyi különbség van, hogy

a bakui várfal nagyon jól karbantartott, míg a segesvári fal egy része leomlott és további részei is omlásveszélyesek.

Baku óvárosa mintegy 22 hektáron fekszik, építészeti különlegességnek számít, 2000 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. Középkori mecsetek, lakóházak, fürdők teszik vonzóvá az idegenforgalom számára.

{A}

Helyreállítani a leomlott várfalat

Tóth Tivadar elmondta, Segesvár leomlott várfalának helyreállításához a napokban kapták meg az országos műemlékvédelmi hivatal jóváhagyását. A költségeket az idei költségvetésbe is bele kell foglalniuk. Ahogy az alpolgármester kifejtette, az előtanulmány már létezik,

ahogy meglesz az országos költségvetés, a segesvári önkormányzat is megszavazza a város büdzséjét, amelybe azt a 727 ezer lejt is belefoglalják, ami a munkálatok elvégzését fedezi.

Ahhoz közbeszerzési eljárást hirdetnek, és majd csak azután kezdődhet el az érdemi munka. Az alpolgármester bizakodó, reméli, hogy még az idén hozzáláthatnak a munkálatoknak.