Házi őrizetbe helyezték a rendőrverőt

Iszlai Katalin 2019. február 25., 15:22

Házi őrizetbe helyezték a helyi rendőr bántalmazásával gyanúsított P. A.-t, aki ellen ütlegelés és rongálás miatt emelt vádat a székelyudvarhelyi ügyészség. A házi őrizetet már a 29 napos előzetes letartóztatás lejárta előtt két nappal elrendelték, így P.A. 48 órával hamarabb „szabadult”.

Archív Fotó: Barabás Ákos

Február huszadika óta házi őrizetben van a székelyudvarhelyi P.A., aki januárban bántalmazott, majd hószánnal üldözőbe vett egy helyi rendőrt a Madarasi Hargitán.

{K1}

Mint arról korábban beszámoltunk, P.A.-t először hatósági felügyelet alá helyezték, ezt a döntést azonban megfellebbezte a székelyudvarhelyi ügyészség, így a döntés a Hargita Megyei Törvényszék kezébe került. Utóbbi végül jóváhagyta az ügyészség kérését, ennek megfelelően pedig elrendelték a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését. Ez január 25-én történt, így a 29 napos előzetes letartóztatás tulajdonképpen február 22-ig volt érvényes.

{K2}

Időközben azonban az ügyészség vádat emelt P.A. ellen ütlegelés és rongálás miatt, a február 13-ai vádemelés után pedig már a vádirat vizsgálatával foglalkozó bíróság dönt a megelőző intézkedésekről. Ennek megfelelően

a bíróság február 20-án, azaz két nappal az előzetes letartóztatás lejárta előtt elrendelte P.A. házi őrizetbe helyezését 30 napra.

Ezt a döntést az ügyészség 48 órán belül megfellebbezhette volna, de nem tette meg, így a következő ellenőrzésig (30 naponta felülvizsgálják a megelőző intézkedéseket) biztosan házi őrizetben marad a vádlott. Ez egyébként többek között azt jelenti, hogy nem hagyhatja el lakását a bíróság jóváhagyása nélkül, illetve nem léphet kapcsolatba a bántalmazottakkal és azoknak családjaival, illetve a tanúkkal sem.