Folyóvizekbe ömlő szennyvizek Székelyudvarhelyen – a helyi rendőrség tesz ellene

Fülöp-Székely Botond 2019. február 21., 18:45

Nincs egyszerű dolguk a székelyudvarhelyi helyi rendőröknek a folyóvizekbe ömlő szennyvizek „forrásainak” felszámolásával, hiszen komolyabb felszereléseik nincsenek, ráadásul a csatornarendszer tervei is meglehetősen pontatlanok.

A szennyezések többsége megoldódik a helyi rendőrök felszólítása nyomán Fotó: Barabás Ákos

A gondok többsége abból fakad, hogy egyesek az esővízhálózatra csatlakoztatták a szennyvízcsöveiket, nem gondolva arra, hogy ezzel a folyóvizekben tesznek kárt – fejtette ki portálunknak László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője. Rámutatott,

számtalan ilyen problémát tapasztaltak az egység környezetvédelmi osztályának megalakulása óta,

és a pontatlan vagy éppen nem létező csatornahálózati tervek, továbbá a szakszerű felszerelések hiányában roppant nehéz dolguk van a szennyezés forrásának feltérképezésével. Egy-egy ilyen esetkor a vízszolgáltatót is értesítve sorra fel kell emelni az aknatetőket, követve a szennyezés útját. Ha sikerül beazonosítani a háztartást, amelynek lakói rossz hálózatra vannak csatlakoztatva, akkor rendszerint egy felszólítás is elég a probléma megoldására, ugyanis 4000 lejtől kezdődnek a bírságok.

{A}

Az elavult rendszer is okoz gondokat, hiszen sokszor korszerűtlen megoldásokat alkalmaztak az építése során. Ilyen probléma volt a piac környékén, ahol időszakosan folyt a szennyvíz a Nagy-Küküllőbe. A helyi rendőrség szakosztálya felfedezte, hogy dugulás esetén egy aknában gyűlik össze a szennyvíz, amelynek túlfolyója éppen az esővízhálózatba vezeti a szennylevet. Nem volt más lehetőség, a vízszolgáltatót kérték fel a csövek kitakarítására.

Nemrég egy nagyobb problémát számolt fel az egység a Nicolea Bălcescu utcában, ahol egy teljes tömbház szennyvize folyt a Nagy-Küküllőbe. Az épületben problémák voltak a szennyvízhálózati rendszerrel, és végül az esővízhálózatba kötötték át a csöveket. A rendőrök a lakosságtól kapott panasz nyomán mentek ki a helyszínre, de itt is elég volt egy figyelmeztetés a gondok kiküszöbölésére. „Tíz nap leforgása alatt megoldódtak a gondok” – mondta Bodrogi Előd, az egység környezetvédelmi osztályának munkatársa.

Fotó: Barabás Ákos

Jelenleg egy, a Szarkakő utca alatt elhúzódó esővíz-elvezető csatornából folyik szennyvíz a Nagy-Küküllőbe, amire megoldást keresnek. Hasonlóak a gondok a Cipészek utca alatt elhúzódó vezetéknél is, amelyre eddig ismeretlen személyek csatlakoztatták a szennyvizüket. Ebben az ügyben még vizsgálatok folynak. Jó hírként említette ugyanakkor a környezetvédelmi szakember, hogy az elmúlt időszakban sikerült megszüntetni a problémát, amelynek okán a piac környékén lévő vasúti híd mellett egy árokból folyt a szennyvíz a folyóba.

Rákérdeztünk arra is Bodrogi Elődtől, hogy miként halad a Varga-patakba ömlő szennyvizek felszámolása.

Kiderült, hogy összesen 17 családot szólítottak fel a szennyvízhálózatra való csatlakozásra, amelyből 15 eleget is tett ennek.

Fotó: Barabás Ákos

A fennmaradó két család sem szennyezi már a patakot, ám különböző nehézségek miatt ők csak a későbbiekben csatlakoznak a rendszerre. Nagyobb problémák vannak még a Holló utcában, ahol a lakók a Szejke patakba engedik a szennyvizüket. Ott még nincs kiépítve a csatornarendszer, ám szándéknyilatkozatot írt alá minden család, hogy csatlakoznak rá, amennyiben ez megtörténik. Persze egyelőre az illegális építkezések is nehezítik a hálózat kiépítését.

László Szabolcs hangsúlyozta, minden tőlük telhetőt megtesznek a környezetvédelmi problémák felszámolása érdekében, ugyanakkor abban is reménykednek, hogy a Harvíz Rt. által tervezett felújítási, illetve hálózatbővítési projektnek köszönhetően megoldódik a problémák egy része.