A bérpótlékszámítási mód miatt tüntetésre készül az egészségügyi szakszervezet

Széchely István 2019. február 22., 08:29

Az egészségügyben dolgozók béreit érintő problémák miatt készül tiltakozássorozatra az ágazat alkalmazottainak érdekeit védő szakszervezet. A Sanitas március elejétől három héten át sztrájkőrségeket tart, majd április 3-ára egy nagyobb tüntetést szervez, amennyiben nem teljesülnek követelései.

A tervezett tiltakozások egyik fő oka az egészségügyi személyzetet hátrányosan érintő bérpótlékszámítási mód Fotó: Gecse Noémi

A Sanitas szakszervezetnek főként a bérpótlékok kiszámításának módjával kapcsolatban vannak kifogásai, azok ugyanis hátrányosan érintik az ágazatban dolgozókat, többségükben a kisegítő személyzetet. Tiltakozásképpen sztrájknaptárt dolgozott ki az érdekvédelmi tömörülés:

március 3-án a pénzügyminisztérium, 13-án az egészségügyi minisztérium, 20-án pedig a munkaügyi minisztérium előtt tartanak sztrájkőrséget.

Követeléseiket hét pontban foglalták össze. A legfontosabb ezek között talán a bérpótlékok esetében megszabott felső értékkel kapcsolatos. Ugyanis a december végén megjelent 114-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a kórházak fő hitelutalványozójának szintjén az alapbérek értékének 30 százalékában meghatározott maximális értékbe belefoglalták az étkezési pótlék értékét.

{A}

Így viszont csökkentek az alkalmazottak egyéb bérpótlékai, hiszen azoknak továbbra is bele kell férniük a béralap 30 százalékos maximális értékében meghatározott keretbe – tájékoztatott Nyulas Emma, a Sanitas szakszervezet Hargita megyei vezetője. Megjegyezte, annyit el tudtak érni kedden a szakszervezet központi gyűlésén, hogy az egészségügyi miniszter ígéretet tett arra, kiveszik az említett 30 százalékos értékből az étkezési pótlékok költségét. A szakszervezetnek azonban emellett több más követelése is van.

Nehezményezik ugyanis, hogy a bérpótlékokat a múlt évi fizetések alapján számolják ki, esetenként még a tavaly januári béreket véve alapul, miközben azóta megemelték az fizetéseket az ágazatban és a minimálbér értéke is nőtt.

„Az egyik kezükkel adnak, a másikkal elveszik” – fogalmazott a bérszámításokra vonatkozó előírásokról a megyei szakszervezeti vezető, rámutatva, hogy várakozásaikkal ellentétben a korábbi előírás is csak még nagyobb zűrzavart eredményezett a bérek esetében, az említett 114-es sürgősségi rendelet pedig még azt is fokozta. A szakszervezet az igazságtalan szabályozások korrekcióját követeli. Nyulas Emma elmondta, mivel a januári bérekre vonatkozó fizetéslapokat néhány napja kapták kézhez az egészségügyben dolgozók, még nem tudni, hogy a személyzet mekkora hányadát érinti hátrányosan az említett előírások alkalmazása, de a szakszervezetnél már dolgoznak ennek kiszámításán.

Fotó: Gecse Noémi

Az érdekvédelmi tömörülésnél ugyanakkor tartanak attól is, hogy az egészségügyi minisztérium ágyszámcsökkentést rendel el a kórházakban. A közelmúltban ugyanis az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent az egészségügyi szolgáltatások általános regionális terve az északkeleti régió esetében, és abban már hasonló intézkedési terv szerepel – ismertette az aggodalmak okát Nyulas Emma.

Az ágyszámcsökkentés érdekvédelmi szempontból azért volna aggasztó, mert a kórházak személyzetszáma és finanszírozása is közvetlen összefüggésben áll az adott intézmény esetében jóváhagyott ágyszámmal.