Elkészült a Kárpát-medencei legendagyűjtemény – hamarosan minden magyar gyermek lapozhatja

Kovács Eszter 2019. február 21., 19:40

A Kárpát-medence legendakincsét gyűjtötte össze és foglalja kötetekbe a Székelyföldi Legendárium csapata. A gyűjtemény kötetei év végéig fokozatosan jelennek meg, a próbanyomásokat viszont már a napokban elkészítették Székelyudvarhelyen.

Fotó: Legendárium Facebook-oldala

Mintegy tízéves gyűjtőmunka gyümölcseként jövőre már minden magyar ajkú gyermek lapozhatja a Kárpát-medence mondakincsét tartalmazó köteteket. 

A magyarországi, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és délvidéki, horvátországi, valamint őrvidéki és muravidéki legendákat és mondákat öt kötetbe rendezi a Székelyföldi Legendárium szerkesztőcsapata.

„Mutatóba készültek el az első próbanyomások, hogy mi is lássuk, hogyan néznek ki a könyvek, de munka még van, hiszen időközben több legendával is bővül a gyűjtemény” – árulta el Fazakas Szabolcs. Az ötletgazda hozzátette, eredetileg 900–1000 legendát és mondát tartalmazó gyűjteményt terveztek, az viszont időközben 1300 szövegre duzzadt.

„A gyűjtőmunkát regionálisan a helyi néprajzkutatók és gyűjtők végezték, a szerkesztést pedig saját csapatunk” – sorolta Fazakas. A legendák és mondák figuráit egyébként Márton Zoltán grafikus álmodja meg és rajzolja le, színezésükért Deák Attila felel, a kötetek grafikai szerkesztője pedig Széles Ferenc.

Fotó: Legendárium Facebook-oldala

„Most már megálljt rendeltünk el, és leállítottuk a gyűjtést, hiszen haladnunk kell a szerkesztési, grafikai munkával, de fontos volt, hogy a lehető legtöbb fennmaradt legenda, monda bekerüljön a kötetekbe” – magyarázta a Legendárium-csapat vezetője.

A kötetek iránt már most óriási az érdeklődés, a határon túlról és az anyaországból is több tanintézet jelezte, hogy megvásárolná a könyveket.

Időközben más projektek is zajlanak a Székelyföldi Legendárium székelyudvarhelyi stúdiójában: készül a legendás rajzfilmsorozat következő része, illetve a csapat már fogadja a jelentkezéseket a második Kárpát-medencei Legendárium Karneválra, amelyet június 15-én tartanak meg Székelyudvarhelyen.