Székelyek a magasban – marosvásárhelyiek hódítanák meg a Kilimandzsárót

Szász Cs. Emese 2019. február 21., 15:48

Tizenöt kalandvágyó marosvásárhelyi utazik csütörtök éjszaka a kelet-afrikai Tanzániába, hogy február 24-étől elkezdjék meghódítani a csaknem hatezer méteres Kilimandzsárót. A Székelyek a magasban név alatt futó expedíció különlegessége, hogy három fiatal lány is részt vesz benne.

A Kilimandzsáró a maga 5895 méter magasságával Afrika legmagasabb hegycsúcsa, de szeretik a hegymászók is Fotó: 123RF

Vasárnap fognak neki és a teljes jövő hetet a Kilimandzsáró meghódítására szánják az expedíció tagjai, ha minden jól megy, március 3-án jönnek le a hegyről – tudtuk meg a Székelyek a magasban expedíció vezetőjétől, Kovács Róberttől. Ő az egyetlen a tizenöt fős csapatból, aki tíz évvel ezelőtt már volt a Kilimandzsárón.

Csapatunkban van tapasztalt és kezdő magashegyi túrázó, a tizenhárom férfi mellett van három 19–21 év közötti hölgy is, ők az édesapjukkal jönnek az expedícióra, mint ahogy én is viszem a fiam

– avatott be a részletekbe Kovács Róbert. Hozzátette, pont azért választották a Kilimandzsárót, mert az nem egy technikás, magas hegy, nem igényel nagy alpintudást, ellenben, mivel közel 6000 méter magas, komolyabb edzésprogramot és odafigyelést igen. „Ezt egy extrém gyalogtúrának kell elképzelni, minden nap egyik táborból a másikba megyünk, 15–25 kilométert teszünk meg, de mintegy ezer méter szintkülönbséget emelkedünk naponta.

Igazából az utolsó nap, ami kegyetlen, amikor 4600 méter magasból indul a csapat éjjel 12 órakor, hajnalra érünk fel a csúcsra, úgy, hogy emelkedünk több mint ezer métert, s még aznap visszajövünk majdnem háromezer méter magasságba, úgyhogy aznap több mint háromezer méter szintkülönbséget fogunk megtenni. Ez fárasztó, és nagyon jó kondíciót igényel

– tudtuk meg a csapat vezetőjétől, aki szerint a kalandvágyó vásárhelyieket maximum a magashegyi betegség veszélyeztetheti.

{A}