A SRI elismerte a lehallgatást Borbolyék ügyében

Kovács Attila 2019. február 21., 17:00

Noha a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által a bíróságnak küldött válasz ismertetése elmaradt a per csütörtöki tárgyalásán, azt már lehet tudni, hogy a SRI elismerte, végzett lehallgatásokat a vádhatóság megbízásából a Borboly Csaba és több másik személy elleni vizsgálat során.

Borboly Csaba az Igazságügyi Palota előtt. Nincs előrelépés Fotó: Gábos Albin

Ténylegesen el sem kezdődött csütörtökön a Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper tárgyalása a Hargita Megyei Törvényszéken, mert kiderült, az egyik vádlottnak új, hivatalból kirendelt védőügyvédje van, aki jelezte, csak néhány napja kapta a megbízást, és az ügyiratokat nem volt ideje alaposan megismerni. Ezért a tárgyalás elnapolását kérte, amellyel a többi védő, és az ügyész is egyetértett, így a bíró ezt elfogadta. A bíró egyúttal azt is közölte, még nem jelent meg az Alkotmánybíróság azon határozatának indoklása, amely szerint alkotmánysértők a SRI és a Legfőbb Ügyészség közötti titkos megállapodások – ezek alapján

titkosszolgálati eszközökkel végeztek lehallgatásokat,

kiegészítve a vonatkozó törvényt. Az indoklás nélkül viszont ezt még nem lehet alkalmazni a folyamatban levő perekben – ismertette a bíró.

{A}

Borboly Csaba ügyvédje, Sergiu Bogdan a tárgyalás berekesztése után elmondta, az elküldött kérés nyomán a SRI-től érkezett egy átirat a bírósághoz, amelyben a hírszerző szolgálat elismeri, hogy

nemcsak nemzetbiztonsági okokból elrendelt nyomozás, hanem egyszerű ügyészségi felkérés alapján is végeztek lehallgatásokat az ügyben.

Az ügyvéd emlékeztetett, ez azért is meglepő, mert tavaly egy másik megkeresésre azt válaszolták, hogy ilyen cselekményeket nem végeztek. Hozzátette, kiegészítést kértek, mert a válaszból hiányzik, hogy ki végezte a rögzített hangfelvételek rendezését, válogatását, illetve a szöveg fordítását.

Vádemelés közel hat éve

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) 2013-ban a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát a közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel vádolta meg, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út, a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es, és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es számú megyei út felújítása kapcsán több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét. A vádirat szerint az összeg a megőrzésre hagyott, ám a valóságban nem létező építési anyagok értékéből, valamint a közbeszerzési eljárásokról kizárt cégek ajánlatai és a tulajdonképpen leszerződött munkálatok értéke közötti különbségekből adódik.