A nagy hasznot húzó kereskedők helyett a helyieket segítené a kisvágóhíd

Fülöp-Székely Botond 2019. február 21., 14:41

Másodjára kell közbeszerzési eljárást indítania a székelykeresztúri önkormányzatnak egy kisvágóhíd megépítése érdekében. A kivitelezés megkezdését a helyi költségvetésből finanszírozzák, a projekt teljes megvalósításához azonban a megyei tanácsra is számítanak.

A kisvágóhíd látványterve. Ha ez megépül, a gazdák maguk értékesíthetik az ellenőrzött körülmények között leölt állataik húsát Fotó: Székelykeresztúr önkormányzata

Juhokat, szarvasmarhákat, kecskéket és disznókat vághatnának engedélyezett körülmények között a gazdák a Székelykeresztúr határában megépítendő kisvágóhídon – fejtette ki lapunknak Rafai Emil székelykeresztúri polgármester. Mint mondta,

céljuk, hogy a nagy hasznot húzó kereskedők helyett maguk a gazdák értékesíthessék jószágaik húsát, így a pénz is a helyieknél maradna.

A városvezető rámutatott, tavaly őszre készültek el a létesítmény tervei, akkor a kivitelezési költséget mintegy 2,3 millió lejben határozták meg a szakemberek. A polgármesteri hivatal rögtön el is indította a közbeszerzési eljárást, ám a liciten részt vett cégek mindegyike az említettnél több pénzért vállalta volna el a munkálatot.

Rafai Emil elmondása szerint ennek az lehetett az oka, hogy nőttek a bérek az építőiparban, illetve munkaerőhiánnyal is küzdenek a cégek. A meghiúsult közbeszerzés után újraterveztették a projektet, amelynek megvalósítási ára így mintegy húsz százalékkal nőtt – ezt fogadta el legutóbbi ülésén az önkormányzati képviselő-testület.

{A}

A polgármester reméli, hogy így már sikerül kivitelezőt találni a helyi költségvetés elfogadása után meghirdetendő közbeszerzési eljáráson.

A nagyjából 300 négyzetméteres alapterületű létesítményt egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon építenék fel a Nagy-Küküllő közelében, megfelelő távolságra a lakott területtől.

Fotó: Székelykeresztúr önkormányzata

Minél hamarabb szeretnének belevágni az építkezésbe, ezért a helyi önkormányzat úgy döntött, saját költségvetését használva finanszírozza a kezdeti munkálatokat – közölte Rafai Emil. Mivel az erre szánt összeg csak a projekt költségének egyharmadát fedezi, ezért

abban reménykednek, hogy a hiányzó rész előteremtését felvállalja Hargita Megye Tanácsa,

ahogyan a terveztetés finanszírozásába is besegített. Ez már csak azért is indokolt, mert térségi, megyei projektről van szó. Hamarosan be is nyújtják támogatási igénylésüket az intézményhez – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Székelykeresztúr önkormányzata

Támogatja a megyei önkormányzat

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke lapunknak azt nyilatkozta, valóban fontos létesítményről van szó, hiszen jelenleg csak két, meglehetősen kis kapacitású vágóhíd üzemel Hargita megyében, az egyik Csíkcsicsóban, a másik pedig Csíkcsomortánban. „A helyi adottságoknak köszönhetően a gazdák jó minőségű húst tudnak termelni, ezért is támogatjuk a térségi vágóhidak létrehozását” – jelentette ki. Arra egyelőre nem tudott pontos választ adni, hogy mennyi pénzt utalnak a székelykeresztúri létesítmény kivitelezésére.