Kókuszolajat tartalmazó mozzarella miatt is bírságoltak a fogyasztóvédők

Simon Virág 2019. február 21., 15:26

Kókuszolaj felhasználásával, eukaliptuszolaj hozzáadásával készült, mozzarellának nevezett terméket is találtak helyszíni terepszemléjük során a mezőgazdasági és az állategészségügyi igazgatóság szakembereivel közösen több székelyföldi megyében is vizsgálódó fogyasztóvédők.

Nem minden az, aminek látszik. Van, ahol teljesen más összetevőkből készül el az étel, mint amiből készülnie kellett volna. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben és Fehér megyei mezőgazdasági és állategészségügyi igazgatóságok szakemberei a fogyasztóvédelmi felügyelőkkel a héten közösen vizsgálódnak az üzletekben, pékségekben, cukrászdákban, pizzázókban, az ott található, felhasználásra szánt alapanyagokat ellenőrzik.

Mint a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság aligazgatója, Ileana Gușatu elmondta, elsősorban azt ellenőrzik, hogy a termékek elkészítésekor felhasznált alapanyagok azonosak-e az étlapon feltüntetettel. Ugyanis

gyakran megtörténik, hogy például a péksütemények összetevői között tej és tejtermék szerepel, a valóságban azonban hidrogénezett növényi zsiradékot használnak.

Ileana Gușatu hozzátette, hogy január utolsó hetében hasonló helyszíni ellenőrzés volt Bukarestben és a környező megyékben, akkor a vizsgált egységek 40 százalékában hiányosságokat találtak.

{A}

A Maros megyei ellenőrzés első két napján a felügyelők tizenegy egységet látogattak meg: pizzázókat, gyorséttermeket, cukrászdákat és vendéglőket. Hat helyen találtak hiányosságokat, összesen ötezer lej pénzbírságot róttak ki. Mint Liviu Todoran, a megyei fogyasztóvédelmi hivatal aligazgatója a Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének kifejtette, megvizsgálták és összehasonlították a raktárakban, hűtökben, konyhapultokon levő termékeket azokkal, amelyeket a címkéken, étlapokon alapanyagként, összetevőként jelenítettek meg.

Több olyan esetet találtak, amikor az étlapon vagy a csomagoláson nem tüntették fel, hogy milyen allergén anyagokat tartalmaz a fogyasztásra kínált termék.

Találtak olyan félkész termékeket, amelyekben a tejet növényi alapú hidrogénezett zsiradékkal helyettesítették, s ezt sehol nem jelezték.

A törvény pontosan szabályozza, hogy mit nevezhetünk tejterméknek, és semmi esetre sem azt a mozzarellát, aminek összetevőiben eukaliptusz- és kókuszolaj szerepel. A vásárlónak, fogyasztónak joga van tudni, hogy miből készült a termék, és úgy eldönteni, hogy meg akarja vásárolni, el akarja fogyasztani vagy sem

– magyarázta.

A szakemberek szerint a pékségekben, gyorséttermekben gyakran használnak a tej és tejtermékek helyett hidrogénezett növényi zsírt a csokoládébevonatok, leveles tészták elkészítésekor, továbbá a fagyasztott pizzákban és félkész termékekben is előfordulnak.

A felügyelők az ellenőrzéseket csütörtökön és pénteken is folytatják.