Ideiglenes beruházási listát fogadtak el a sepsiszentgyörgyi kórház fejlesztésére

Bíró Blanka 2019. február 21., 16:25

Elsősorban a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat érintő beruházások szerepelnek azon az ideiglenes beruházási listán, amelyet országos költségvetés hiányában Kovászna Megye Tanácsa februári soros ülésén fogadott el, szerdán.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa sajtóirodája

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, kénytelenek ideiglenes listát elfogadni, hogy megvalósíthatósági tanulmányokat, terveket készíttethessenek, hiszen február végén még mindig nincs hivatalosan országos költségvetés.

{A}

„A parlament egy hete megszavazta az ország költségvetését, de az még nem jelent a Hivatalos Közlönyben. Amire az országos költségvetés alapján az önkormányzatok elfogadhatják a saját büdzséjüket három hónap is eltelik az évből, holott az lenne normális, hogy már január harmadikán legyen költségvetésünk, és tudjunk dolgozni” – fejtette ki Tamás Sándor.

Az ülésen a tüdőkórház új épületének megvalósíthatósági tanulmányára különítettek el 55 ezer lejt.

Fotó: Vargyasi Levente

A kórház építésére az országos költségvetésben sikerült kilobbizni 12 millió lejt, de hogy azt felhasználhassák, szükség lesz az előtanulmányra. A kórház korszerűsítésére több tétel is felkerült az ideiglenes listára, többek között a csatornarendszerének a rehabilitációja. Emellett a tisztítórendszer üzembe helyezése, ami 500 lejbe kerül, az alacsony feszültségű villamoshálózat kapcsolórendszerének korszerűsítésére 350 ezer lejt szánnak, a szemészeti osztályon a felvonó javítására 45 ezer lejt, a C épületrész földszintjének és első emeletének újra- beosztását szakvéleményezni kell, erre 131 ezer lejt költenek. Tamás Sándor kifejtette, a költségvetés elfogadásának procedúrája elhúzódott, abban bízik, tartalmilag rendben lesz, de csak akkor véleményezi, amikor megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Fotó: Kocsis B. János