Nyolc gyilkos, egy gyilkosság Akunyin Sirályában

Barabás Hajnal 2019. február 20., 18:30

Harmadik nagyszínpadi eladását készül bemutatni a Csíki Játékszín március elsején. Ezúttal Borisz Akunyin kortárs orosz író Sirály című detektív történetét játssza el a társulat Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója rendezésében.

Először dolgozott együtt a Csíki Játékszínnel Albu István (balról), a gyergyószentmiklósi színház rendezője, igazgatója Fotó: Gábos Albin

Csehov ismert Sirály című drámájának folytatását írta meg a kortárs orosz író Borisz Akunyin.

Arra vállalkozott, hogy az eredeti mű utolsó jelenetét átveszi, és onnantól folytatja a történetet. Ezzel egy teljesen másik világot tár elénk, ahol a jól ismert szereplők másképpen mutatkozhatnak meg

– vezette fel a művet Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója a társulat harmadik nagyszínpadi előadását ismertető szerdai sajtótájékoztatón.

{A}

A darab írója gyakorlatilag egy detektívtörténetet hoz létre a csehovi műből. Albu István rendező ehhez kapcsolódóan hozzáfűzte, az alkotó eljátszott a gondolattal, hogy mi történik akkor, ha a főszereplő, alkotóválságban megrekedő Trepljov nem öngyilkos lesz, mint az eredeti műben, hanem valaki megöli, és elindul a nyomozás.

Az előadás folyamán gyakorlatilag mind a nyolc szereplőről kiderül, hogy gyilkos, és mindegyiknek van erre vélt, vagy valós indítéka is.

A kortárs műben drámai és komikus helyzetek is kialakulnak, műfaját ugyanakkor nehéz meghatározni. „Ez egy antikrimi posztmodern dráma, de nehéz meghatározni a műfaját, és nem is fontos ez” – jegyezte meg a rendező.

Bogdán Zsolt, színművész Fotó: Gábos Albin

A produkcióban vendégművészként látható lesz a csíkszeredai Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, akit korábban a Képmutatók cselszövésében láthatott a helyi közönség. Szerinte attól lesz érdekes az előadás, ha nézőben fenn tudják tartani a gyanút, és el tudják hinni, hogy bármelyik szereplő lehet a gyilkos.

Az előadás bemutatóját március elsején, pénteken tartják 19 órától a Bánk bán bérleteseknek. Márciusban még további 10 alkalommal lesz látható a Csíki Játékszínben.

A fennmaradó helyek függvényében a bérletes előadásra jegyet is lehet váltani. Jegyvásárlásra online van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9–18 óra között, illetve az előadások előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.

Szereplők: Arkagyina: Fekete Bernadetta; Trepljov: Vass Csaba; Szorin: Lőrincz András Ernő; Dorn: Bogdán Zsolt; Trigorin: Puskás László; Polina Andrejevna: Bartalis Gabriella; Samrajev: Keresztes Szabolcs; Mása: Bokor Andrea; Nyina: Sándor Anna; Medvegyenko: Bende Sándor Rendező: Albu István Díszlet-jelmeztervező: Márton Erika; Zeneszerző: Bocsárdi Magor; Fordította: Molnár Angelika.