„Ameddig van több százezer magyar népmesénk, nem fogunk Oroszlánkirályt bemutatni”

Szász Cs. Emese 2019. február 20., 13:30

Egy folklór és egy felnőtteknek szóló táncjáték után ismét a gyerekeket célozza meg a Bekecs Néptáncszínház: ezúttal Mátyás király meséit szőtték néptáncba. Így a gyermekek egyszerre ismerkedhetnek Mátyás király igazságaival és a néptánc világával.

Mátyás király udvari világába repít a Bekecs

A Bekecs Néptáncszínház legújabb bemutatója egy mesékre épülő táncjáték Ivácson László rendezésében. A Mátyás király igazságai címet viselő előadás hat mesére épül, amelyekből a legendás király figurája más-más módon bontakozik ki, mindvégig követve az igazság útját.

„Az előadás apropóját a tavalyi Mátyás király emlékév adta, de objektív okokból ősszel nem tudtuk bemutatni az előadást, azonban a gyermekek számára most is pont ugyanolyan aktuális” – mondta a Székelyhon megkeresésére az együttes vezetője, Benő Barna Zsolt. Hozzátette, előadásaik, és főként a gyermekelőadásaik tematikájának a kiválasztásánál fontos szempont, hogy

a magyar kultúrát mutassa be a produkció, a magyar meséket, magyar legendákat ismerje meg a gyermekközönség.

Ezért fogtak neki annak idején a Legendáriumra épülő Legendák kertjében című előadásuknak, és ez a célja most a legújabb bemutatójuknak is.

Ameddig van millió magyar népdalunk és több százezer magyar népmesénk, addig nem fogunk például Oroszlánkirályt bemutatni

– jegyezte meg Benő Barna Zsolt.

{A}

Meghalt Mátyás és valóban oda az igazság? Minderre fény derül a Bekecs Néptáncszínház előadása alatt, amelynek bemutatóját február 21-én, csütörtökön 12 és 18 órától tartják a Nyárádszeredai Művelődési Házban, majd 22-én, pénteken délelőtt 10 órától megismétlik az előadást. Ezekre az előadásokra helyet foglalni a 0755–289832-es telefonszámon lehet. A Bekecs vezetője elmondta, ezúttal is az a céljuk az előadással, hogy minél több gyermekhez eljuttassák, Maros megyében legalább húsz településen szeretnék játszani idén, de Székelyföld szívében is turnéznak majd vele.