Megelégelték a szemétgócokat – hulladékgyűjtőket számolnak fel Homorodszentmártonon

Fülöp-Székely Botond 2019. február 20., 09:09

Két hulladékgyűjtő-helyet szüntetnek meg péntektől Homoródszentmárton községben, ahová többnyire illetéktelen személyek hordják a hulladékot, elcsúfítva az érintett települések közterületeit. Ezentúl csak a házak elé kitett kukákat üríti ki a szemételszállító vállalat.

A szemétgócokat igyekeznek felszámolni a hulladékgyűjtők megszüntetésével Fotó: Beliczay László

Nemcsak az arra jogosult helybéli tömbházlakók, hanem szomszédos településeken élők is a Homoródszentmárton központjában lévő gyűjtőhelyre hordják a szemetet, amit csak kéthetente szállít el a szolgáltató – kezdett a probléma kifejtésébe Jakab Attila polgármester. Mint mondta, éppen ezért szinte folyamatosan színültig vannak a kukák, ráadásul a környékük is meglehetősen szemetes, ami rontja a faluképet. Ennek okán döntöttek úgy, hogy

felszámolják a gyűjtőhelyet, és a tömbház mögött lévő területen helyeznek ki konténereket a lakók számára. Ez már egy nehezebben megközelíthető helyszín az idegeneknek.

{A}

Jakab rámutatott, hasonló gondok vannak Homoródabásfalván is, ahol korábban azért létesítettek köztéri tározót a falu bejáratánál, mert egy rossz híd miatt nem lehetett eljutni a település minden részére a szemétszállító autóval. Az átkelőt ugyan felújították, de sokan továbbra is az említett kukákat használva igyekeztek megszabadulni a fölöslegessé vált dolgaiktól. Éppen ezért a község vezetősége úgy döntött, hogy ott is felszámolja a gyűjtőhelyet, ez esetben azonban nem létesít újat a falu területén.

Meg kell szokják, hogy csak a kapujuk elé kihelyezett kukák tartalmát szállítja el az ezzel megbízott vállalat

– jelentette ki Jakab.

Fotó: Beliczay László

A szemétszállító jelenleg kéthetente járja végig a községet, a szolgáltatás pedig évi 66 lejbe kerül. Ez kis mértékben ugyan, de drágulni fog a közeljövőben, hiszen a polgármesteri hivatal egyeztetéseket folytat a szolgáltatóval a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a háztartási szemetet továbbra is kéthetente fogják elszállítani, de ugyanilyen időközönként eljönnek a külön válogatott papír-, műanyag, fém- és üveghulladékért is, amit szintén a kapuk elé kihelyezett kukákból visznek el.