Megszűnik a félévközi vakáció, bevezetik a próba-kisérettségit hetedik osztályban

Széchely István 2019. február 19., 17:00

A tanévszerkezetre, de a tudásszintfelmérőkre vonatkozóan is változásokat jelentett be kedden az oktatási tárca vezetője. A fontosabb módosítások között szerepel a félévközi vakáció megszűnése, illetve a próba-kisérettségi bevezetése hetedik osztályban. Utóbbi már jövő hónapban lezajlik.

Képességfelmérő vizsga. Ettől az évtől hetedikben is megszervezik a próba-kisérettségit Fotó: Veres Nándor

A tanév túlzott felszabdalásának elkerülése érdekében a 2019–2020-as tanévtől megszünteti a félévközi vakációt a tanügyminisztérium, a téli vakáció hossza pedig három hétre nő, így

a 2019. december 21-étől 2020. január 12-éig tartó szünidő egyben félévközi vakáció is lesz

– jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Ecaterina Andronescu. Az oktatási miniszter közlése szerint a következő tanév szeptember 9-én kezdődik majd, és tizenöt hétig, azaz december 20-áig tart majd. A második félév hosszabb, húszhetes lesz, 2020. január 13-án kezdődik, és június 12-én ér véget, de megszakítja az április 4–21. közötti tavaszi vakáció.

Fotó: Veres Nándor

A tizenkettedikeseknek az érettségi miatt csak harminchárom hetes lesz a következő tanév, így ők május 29-én fejezik be középiskolai tanulmányaikat. A nyolcadikosoknak is korábban, június 5-én ér véget a következő tanév, ők az országos képességfelmérő vizsga miatt harmincnégy hetet járnak majd iskolába.

A miniszter azt is közölte, hogy már a jelenlegi tanévben bevezetik a próba-kisérettségit hetedik osztályban.

Az országos képességfelmérő vizsga próbája kevesebb mint egy hónapon belül, március 11–13. között le is zajlik. A felmérés hetedik osztályban való bevezetésének szükségességét a nyolcadikosok országos képességfelmérőn elért gyenge eredményeivel magyarázta az oktatási tárca vezetője.

{A}

Hasznosnak tartja a módosítást Görbe Péter megyei főtanfelügyelő. Elmondta, a tizenegyedik osztályban 2014 óta megtartott próbaérettségikkel kapcsolatban is jók a tapasztalataik. „Én hasznosnak tartom. Persze utána ki kell elemezni mind a szervezési, mind a tartalmi részét, hogy mi ment jól és mi nem. Ha a gyerekek nagyobb hányada komolyan veszi a tartalmi részt, akkor a próba eredménye egy pillanatnyi állapotot mutat majd arról, hogy miként állnak a felkészültséggel” – fogalmazott a próba-kisérettségi hetedikben való megszervezésének hasznáról Hargita megye főtanfelügyelője. Hozzáfűzte,

az eredményeket kielemezve a tanintézetek vezetősége még időben tehet majd azért, hogy pótolják a diákok hiányos ismereteit az igazi megmérettetésen való sikeres vizsgázás érdekében.

Bár a próba-kisérettségi megszervezésére kevesebb mint egy hónap áll rendelkezésre, Görbe Péter úgy véli, hogy ez nem jelent különösebb gondot az iskolák vezetőségének, hiszen a felmérés helyben zajlik majd, nem vizsgaközpontokban, legfeljebb a munka mennyisége lesz egy kevéssel több más napokhoz képest.

Rövidesen kezdődnek a beiratkozások

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján arról is szólt, hogy rövidesen elkezdődik az előkészítő osztályokba való beiratkozás első szakasza. Ez idén március 4. és 22. között zajlik, a második szakasz pedig április 2-ától 8-áig tart. A tárcavezető szerint a beiratkozás módjában nem történt számottevő változás az elmúlt évhez képest.