Helyszűkével küzd a Maros megyei törvényszék, reményeik szerint már nem túl sokáig

Antal Erika 2019. február 19., 12:06

A táblabíróság épületébe költözött ideiglenesen a Maros megyei törvényszék, miután az annak helyt adó egykori Kendeffy-palotában, későbbi táblabíróságon, nagyszabású felújítási munkálatokba kezdtek. 

Egykori fényes bálok helyszíne, táblabíróság, majd az igazságügyi intézmény működött benne. Most felújítják Fotó: Haáz Vince

A törvényszék, miután az igazságügyi palotából évekkel ezelőtt átköltözött a mostani helyére, állandó helyszűkével küzd, kevés a tárgyalóterem az épületben. Évek óta próbálnak új székházat bérelni, de ez a próbálkozás mindeddig sikertelennek bizonyult. Ahogy Veronica Szasz, a törvényszék elnöke korábban elmondta, újabb közbeszerzést hirdettek, amelyre február 25-ig várják az iratcsomókat. „Reméljük ez alkalommal sikerül kiválasztani egy nyertes pályázatot” – fűzte hozzá a törvényszéki elnök.

Fotó: Haáz Vince

Nem áll sokkal jobban a marosludasi és a szászrégeni törvényszék sem, amely a saját székházat illeti. Ludason az E60-as európai út mellett bérel egy ingatlant az igazságügyi intézmény, míg Régenben szintén albérlő. Veronica Szasz reméli, ezek is megoldódnak a közeljövőben, sikerül még az idén elindítani a folyamatot, hogy a két intézmény új épületekbe költözhessen. 

Igazságügyi palota, amely most a táblabíróság székhelye, ideiglenesen a törvényszéké is Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei törvényszéknek helyet adó palotát 1799-ben gróf Kendeffy Elek, az erdélyi gubernium belső titkos tanácsosának özvegye építtette. Ez olvasható azon a márványtáblán is, amelyet a bejárati előcsarnokban helyeztek el, és amelyet azóta részben megcsonkítottak, címerétől megfosztottak. Az épület a család téli szálláshelye volt, bálok, estélyek helyszíne, amíg az állam 1827-ben megvásárolta és ott működtette a Királyi Ítélő Táblát.

{A}

A múlt rendszerben különböző intézmények, pártkabinet, bentlakás is helyet kapott benne. Az 1989-es forradalom után a frissen megelakult RMDSZ székháza is ott működött, 1990. márciusában ennek az épületnek a padlására szorult fel Sütő András író sok más társával együtt és onnan menekülve bántalmazták őket a görgényvölgyiek.