Lázárfalván át vezetne a rövidebb út a Szent Anna-tóhoz

Kovács Attila 2019. február 19., 22:00

Topográfiai felméréseket végeztek tavaly annak érdekében, hogy meghatározzák a Lázárfalvától a Szent Anna-tóig tervezett új út nyomvonalát. Az út új lehetőségeket jelenthet, de megépítése hosszú folyamat lesz.

Topográfiai felmérésekre volt szükség Fotó: Jánosi Csaba

Tavaly döntött arról Hargita Megye Tanácsa, hogy teljesen új tervet kell készíteni a 113B jelzésű megyei besorolású út korszerűsítése érdekében – ez arra a szakaszra vonatkozik, amely Lázárfalvától a Szent Anna-tó irányába vezet, és csatlakozik a 113A jelzésű megyei úthoz. A korábbi dokumentációt használhatatlannak minősítették, mert nem volt természetbe illő az elképzelés, és nagyon magas árat szabtak meg a kivitelezéshez. A Csíkkozmástól Lázárfalváig, majd onnan a Szent Anna-tó irányába vezető út Lázárfalván túl nehezen, csak erőgépek, traktorok számára járható, viszont

korszerűsítése esetén a tó jobb, gyorsabb megközelítését biztosítaná a térségből, mint a Kovászna megyei Sepsibükszádot érintő útvonal.

Mint Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke kérdésünkre elmondta, az elmúlt év a mintegy 11 kilométeres útszakasz tervezett nyomvonalának kijelölésével, a helyiekkel való egyeztetéssel, és a szükséges topográfiai felméréssel telt, munka közben a földmérőket medvék is megijesztették.

Jelenleg készül a beruházás műszaki részleteit véleményező szaktanulmány, amely alapján kidolgozzák a megvalósíthatósági tanulmányt (DALI), amely tartalmazza beruházás becsült értékét is

– részletezte Borboly. A tanulmány elfogadása után következhet a tervezéshez, kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárás, és az építkezési engedélyhez szükséges engedélyek beszerzése.

{A}

Az elnök úgy számol, hogy

a tervet a Regionális Operatív Program 2021–2028-as időszakára elő tudják készíteni,

és pályázati támogatást lehet szerezni a jelenleg még nem ismert költségek biztosítása érdekében. Borboly szerint nemcsak a térség, hanem egész Székelyföld számára jelentős beruházásról van szó, mivel, ha elkészül, új útvonalon lesz megközelíthető a Szent Anna-tó. Ez Lázárfalva és környéke számára a turisztikai vonzerő növekedését hozhatja, egyúttal megszüntetve Lázárfalva zsákfalu jellegét is – vélekedett.