Pályázatokat hirdet, testvérosztályt keres az Orbán Alapítvány

Fülöp-Székely Botond 2019. február 18., 21:00

Így látom én címmel hirdet pályázatot iskolások számára a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány, amely a fogyatékkal élő fiatalok mindennapjaira igyekszik rávilágítani. A rehabilitációs központ bemutatásakor arról is szó esett, hogy testvérosztályt keresnek a nálunk tanuló fiataloknak.

Mozgáskoordinációval küzdőknek is segítenek a rehabilitációs központban Fotó: Barabás Ákos

Mozgásszervi problémákkal, illetve fejlődési zavarokkal küzdő fiatalkorúaknak tartanak ingyenes fejlesztő foglalkozásokat az Orbán Alapítvány Bethlenfalván található központjában – fejtette ki hétfői sajtótájékoztatón Tóth Adél, a nappali központ vezetője. Mint mondta, az egyéni és csoportos terápiás foglalkoztatások mellett tanácsokat is adnak a gyerekek szüleinek.

{A}

Tóth Adél arra is kitért, hogy

a fejlődési zavart számtalan tényező befolyásolhatja,

így például koraszülés, oxigénhiány, genetikus, szülés előtti vagy szerzett sérülés is. Ez azt jelenti, hogy a komolyabb problémákon túl például a gerincferdüléssel, lúdtalppal, diszlexiával, diszgráfiával, figyelemzavarral vagy éppen hiperaktivitással küzdő gyerekeknek és fiataloknak is tudnak segíteni. Egy adott betegség diagnózisától függ, hogy szinten tartani, fejleszteni vagy akár gyógyítani lehet a kezelteket. Fontos, hogy már korai stádiumban elkezdődjenek a kezelések, hiszen például egy babánál jó esetben lehet koordinálni a mozgásfejlődési rendellenességeket, ami máskülönben később akár tanulási zavarokat is okozhatna – magyarázta a szakember.

Az alapítványt mindenki úgy ismeri, hogy ide azok a gyerekek járnak, akiknek nagyon súlyos fogyatékai vannak, de nem csak azokkal foglalkozunk, akikről lemondtak a szakemberek és más intézmények

– hangsúlyozta Orbán Ágnes, az alapítvány vezetője.

Fotó: Barabás Ákos

Összesen tíz szakember dolgozik a központban – gyógypedagógus, pszichológus, gyógytornász, speciális oktató, szociális munkások –, és jelenleg heti 40–50 gyerek és fiatal jár a foglalkozásaikra. Az elérhető terápiák között az általános gyógytornát, gyógypedagógiát, a mozgásfejlesztési és rehabilitációs tevékenységeket, a szenzomotoros fejlesztést, a kinesio taping, a Schroth, a snoezelen és az ABA kezeléseket említette Tóth Adél.

„Az emberek jó része nehezen tudja elképzelni, hogy mit jelent fogyatékkal élni, sokan azt hiszik, hogy ez minden esetben magatehetetlenséget jelent. Éppen ezért hirdetünk meg egy alkotói pályázatot az iskolások számára, hiszen úgy gondoljuk, hogy már fiatal korban el kell kezdeni a tudatosítást” – jelentette ki Orbán Ágnes.

Rámutatott, arra kérik a nulla-nyolcadik osztályos gyerekeket, hogy

rajzaikon keresztül mutassák meg, miként látják a fogyatékosságot.

A 5–12. osztályosokat is hasonló kihívásra szólítanak fel, ám tőlük már fotókat és filmeket várnak. A pályamunkákat február 20. és május 6. között lehet leadni az office@orban.ro email-címen, vagy az alapítvány Malom utcai székhelyén. A műveket szakmai zsűri elemzi, az eredményhirdetés és a díjazás pedig júniusban lesz. A jelentkezési lapot az orban.ro honlapról lehet letölteni.

Fotó: Barabás Ákos

Ti vagytok azok címmel egy másik pályázatot is hirdet az alapítvány, amelynek célja, hogy testvérosztályt találjanak a gondozásukban lévő fiatalok számára, akik a különböző eseményeiken is részt vennének, továbbá kivennék a részüket a fogyatékkal élők mindennapi életéből. A lehetőség iránt érdeklődő 7–10. osztályok motivációs levelet kell megfogalmazzanak arról, hogy mit tudnak a szervezetről, valamint, hogy mit valósítanának meg az oda járó fiatalokkal közösen. A pályázatot március 22-ig kell eljuttatni a korábban említett elérhetőségek valamelyikére.