A gyapjú értékesítését ösztönzik a támogatással

Barabás Hajnal 2019. február 18., 19:09

Minden kilogramm értékesített gyapjú után egy lej támogatást biztosít az állam a juhtartó gazdáknak. A gyapjúértékesítési De minimis-támogatást március 28-ig lehet igényelni a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál.

Juhnyíró verseny a csíki berbécsvásáron. Archív Fotó: Pinti Attila

Fekete Endre, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa számolt be a gyapjúértékesítési De minimis-támogatás kérvényezési eljárásáról.

A programra március 28-ig lehet beiratkozni a juhtartó gazdáknak.

A szükséges iratok a következők: a magánszemélyek esetében a személyazonossági igazolvány másolata, jogi személyek esetében a cégbejegyzési bizonylat (románul certificat de înmatriculare), továbbá szükséges még az érvényes bankszámlaszám, egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, illetve egy igazolás az állategészségügyi hatóságtól a gazdaság bejegyzéséről. A kérésnek ugyanakkor tartalmaznia kell az állatok számát, valamint a becsült gyapjú mennyiséget, amit értékesítésre szánnak.

A támogatást a március 29. – szeptember 30. közötti időszakban eladott gyapjúmennyiségre adják, kilogrammonkénti egy lej értékben.

A gazdák gyapjúfeldolgozóknak, átvevő központoknak, illetve kereskedőknek is értékesíthetik a gyapjút. Az eladást igazoló dokumentumokat szeptember 30. – november 1. között kell benyújtani a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz. A támogatást egy összegben folyósítják várhatóan még az év vége előtt.

Fotó: Pinti Attila

Mint megtudtuk, a Hargita megyei juhtartó gazdák az önkormányzatoknál is érdeklődhetnek, a típusnyomtatványokat ott is megkaphatják. Továbbá, hogy ne kelljen személyesen felkeresniük a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság 242-es számú irodáját,

a juhtartók egyesületeinek képviselői, vagy az önkormányzatok mezőgazdasági referensei is összegyűjthetik és leadhatják a kérelmezési iratcsomókat.

{A}

Fontos tudni, mivel De minimis támogatásról lévén szó, egy gazda legtöbb 15 ezer euró ilyen jellegű juttatást hívhat le 3 év alatt. A mezőgazdasági igazgatóság munkatársától megtudtuk, tavaly Hargita megyében több mint 600 gazda nyújtott be támogatási kérelmet, azonban 179-en adtak le igazolást az értékesítésről, így mindössze a kérvényezők alig egyharmada részesült a juttatásban. Tavaly 7000 kilogramm volt a legnagyobb tétel gyapjú, amit eladott egy gazda Hargita megyében. A legtöbben egyébként a megyéből Udvarhelyszékről pályáztak a támogatásra. A támogatásról bővebben Fekete Endrét lehet kérdezni a 0744-763 503-as telefonszámon.