Háromszéken vizsgálódnak a Bákó megyei sertéspestis miatt

Bíró Blanka 2019. február 18., 20:00

Háromszéken vizsgálódik az állategészségügyi hatóság a Bákó megyei Ojtoz községben megjelent sertéspestis-fertőzés miatt.

Képünk illusztráció Fotó: Sursadevest.ro

Az országos hatóság közleménye szerint, a megyehatáron levő Ojtoz községben elpusztult sertés esetében a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az afrikai sertéspestis fertőzést. A vizsgálatok során kiderült, hogy

a disznót február 4-én vásárolta az ojtozi gazda, és egy Kovászna megyében bejegyzett gépkocsival szállították. Az állatnak volt fülszáma, de az adás- vételt nem jelentették a körzeti állatorvosnak.

{A}

Sikó- Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos portálunknak elmondta, a háromszéki gyanúsítottat azonosították, zajlik a kivizsgálás, ám egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, melyik településen. Kiderült, hogy

az állatot az ojtozi állatvásár szomszédságában adta el a háromszéki gazda, mert a vásárt épp a sertéspestis- fertőzés veszélye miatt bezárták.

Kovászna megyében újabb gócpontot nem azonosítottak, ám a törvénytelen, vagyis bejelentetlen szállításért és eladásért valószínű, hogy eljárás indul.

{K1}

Mint ismeretes, Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben és Sepsikőröspatakon van gócpont. Az országos állategészségügyi hatóság közleménye szerint

jelenleg az ország 21 megyéjében 299 településen 1131 afrikai sertéspestis gócot tartanak nyilván. Két megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a fertőzést.

Eddig összesen 365 197 beteg sertést pusztítottak el, 8545 gazdának fizettek kártérítést, összesen több mint 251 millió lej értékben. Emlékeztetnek, hogy az országban először 2017 július 31-én, Szatmár megyében mutatták ki a betegség vírusát.