Nem segíti, hanem akadályozza a beruházásokat a jelenlegi közbeszerzési törvény

Bíró Blanka 2019. február 18., 21:30

Módosítsák, egyszerűsítsék a közbeszerzési törvényt – szólította fel a kormányt, a döntéshozókat Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke hétfőn a regionális hulladékgazdálkodási konferencia megnyitóján fogalmazta meg ezzel kapcsolatos álláspontját.

Archív Fotó: Kocsis B. János

Hangsúlyozta, hogy Kovászna megye az országban az elsők között építette ki a korszerű hulladékgazdálkodási rendszerét, ám a folyamat több mint tíz évet tartott a bonyolult közbeszerzési törvény, a bürokrácia miatt.

A rendszer kiépítésében nem az Európai Uniós alapok lehívása, a működtető kiválasztása, a hulladék begyűjtésének megszervezése jelentett kihívást, hanem a közbeszerzések lebonyolítása

– részletezte a háromszéki közgyűlés elnöke. Felidézte, hogy a lécfalvi hulladékfeldolgozó üzemet európai alapokból építették, ám a közbeszerzés több mint 580 napot tartott, a késés miatt az EU-s finanszírozást is csak 65 százalékban tudták felhasználni, és az üzem beindítása másfél évet csúszott.

{A}

Az üzemig egy hat kilométeres megyei utat kellett építeni, erre a pénz és a tervek megvoltak, ám a közbeszerzés több mint 700 napig húzódott, ezért a már működő üzemet az első hónapokban csak a mezőn át tudták megközelíteni a szemétszállító autók. „A közigazgatásban dolgozók értik miről beszélek, azt kérjük a kormánytól minden lehetséges alkalommal, hogy módosítsák, egyszerűsítsék a közbeszerzés törvényét, amely a jelenlegi formában nincs logikusan felépítve, nem segíti, hanem akadályozza a munkánkat” – mondta Tamás Sándor.

A konferencián jelen levő Nicolae Tudose, a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium (MDRAP) államtitkára válaszában rámutatott, az elmúlt két évben sokat egyszerűsítették az eljárást, ám tudatában vannak, hogy az még mindig bonyolult, gyakran azért, mert egy hivatalnok „valamit félreért”. Az államtitkár hangsúlyozta, ő is gyakran megtapasztalja a bürokráciát, Szerinte Tamás Sándor komoly problémát vetett fel, meglátásait továbbítja Bukarestbe, és szorgalmazza a törvénymódosítást.

A konferencián a Kovászna, Brassó és Hargita megyei szakembereknek, önkormányzati képviselőknek mutatták be az Országos Hulladékgazdálkodási Tervet, felkészítőt tartottak a hulladékgazdálkodási jogszabályokról. A konferenciára Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is bejelentkezett, ám végül nem volt jelen.