Mérföldkő lesz ez az év a székelyföldi gazdaságfejlesztésben

Kovács Eszter 2019. február 18., 17:27

Megnyitották Székelyudvarhelyen a Pro Economica Alapítvány területi irodáját. A magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának lebonyolításával megbízott alapítvány idéntől Székelyföldön is pályázatokat hirdet mezőgazdaságban is dolgozó vállalkozóknak.

Balról jobbra: Antal Lóránt, Bíró Barna Botond, Kozma Mónika és Dávid Lajos Fotó: Barabás Ákos

2016-ban indult el a magyar kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának előkészítése, ennek eredményeként 2017-ben létrejött a marosvásárhelyi székhelyű ProEconomiva Alapítványt, amely lebonyolítja a magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési programot. A stratégiát magát az RMDSZ nyújtotta be a magyar kormányhoz.

Mérföldkő az idei év

–  jelentette ki a székelyudvarhelyi területi irodai tegnapi megnyitóján Kozma Mónika, az alapítvány igazgatója. „A szórványban sikeresen lebonyolított programok után eljutottunk Székelyföldre is. Egységes, Kovászna, Hargita és Maros megyéket érintő programot indítottunk, a teljes idei költségvetés mintegy 25 milliárd forint. Kétlépcsős programról van szó, amelynek első lépésében nagyberuházásokat támogattunk a feldolgozóiparban: a decemberben közzé tett pályázati felhívásra összesen 73 pályázat érkezett, ebből 13 pályázó udvarhelyszéki” – matematikázott az alapítvány vezetője.

{A}

A székelyföldi program második lépése az úgynevezett kis összegű, vissza nem térítendő támogatások szakasza lesz, ehhez van szükség területi irodákra, hiszen a célközönség azok a magánszemélyek, akik mezőgazdasággal is foglalkoznak, nekik feltétlenül szükségük van arra, hogy elérhető közelségben legyenek az irodák, amelyek segítenek az ügyintézésben, tájékoztatásban – tudtuk meg.

A kis összegű pályázatok meghirdetése minden bizonnyal tavaszra várható

– tette hozzá Kozma Mónika, a felhívással kapcsolatos valós adatokról, a program részleteiről pedig érdemes a Pro Economica Alapítvány valamelyik székelyföldi területi irodájában érdeklődni.

Fotó: Barabás Ákos

A gazdaságélénkítő program kidolgozásában az RMDSZ partner volt. Bíró Barna Botond, a szövetség széki szervezetének elnöke megállapította, gazdaságfejlesztő program jó kezdeményezés, válasz arra a kérdésre, hogyan lehet kis településeket élettel feltölteni, a reményt visszaadni a lakosságnak, itthon maradásra bírni a fiatalokat. Az eseményen Antal Lóránt szenátor hozzáfűzte:

a erdélyi magyarok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy 2019-ben három forrásból tudnak pénzeket lehívni: az Európai Uniótól, valamint román és magyar kormányzati forrásokból.

A székelyudvarhelyi, a Tompa László utca 5. szám alatti Pro Economica területi iroda vezetője Dávid Lajos, Máréfalva korábbi polgármestere. Az iroda hétköznapokon reggel 9 és délután 5 óra között tart nyitva.