Ússzál a közösségért! Ismét megszervezik a Swimathont

Szász Cs. Emese 2019. február 18., 15:46

Lehet már különböző projektekkel nevezni a Swimathon.ms elnevezésű jótékonysági úszóversenyre. Marosvásárhely legnagyobb adománygyűjtő sporteseményén nemes célokért szelik a medencehosszokat a csapatok. Minél többet úsznak, annál több pénzt tudnak gyűjteni.

Nemes célokért szelik a medencehosszokat. Archív Fotó: Barbócz Zsolt

Az angliai ötleten alapuló versenyt először 2011-ben szervezték meg Marosvásárhelyen, a Marosszéki Közösségi Alapítvány pedig azóta is minden évben megtartja. A Swimathon elnevezésű adománygyűjtő sportesemény célja megteremteni annak lehetőségét, hogy a közösségi kezdeményezések támogatókra találjanak, vagyis

összehozzák a támogatásra váró projekteket a támogatókkal,

ahol az aktív, úszást szerető marosvásárhelyi civil szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek találkoznak.

Míg első évben nyolc csapat harmincnégy úszója nevezett be, az elmúlt években nagyot nőtt a rendezvény, tavaly már 47 csapat 23 különböző célért szállt versenybe, és az összegyűjtött adományok összege is meghaladta a százezer lejt.

{A}

Idén kilencedik alkalommal szervezik meg a rendezvényt, február 4-étől pedig már lehet nevezni a különböző projektekkel – mondta el a Székelyhon megkeresésére Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy igen változó projektekkel neveznek a csapatok, van olyan szervezet, amelynek tagjai minden évben ugyanazt a célt tűzik ki, például egy tábor megszervezéséért úsznak, mások minden évben új célt tűznek ki. Egy projektért amúgy legtöbb három csapat úszhat” – magyarázta Gál Sándor. Hozzátette, idei újdonság, hogy komolyan veszik a jelentkezési díjat, ami száz lej lesz a csapatoknak, és arra buzdítják az úszókat, hogy népszerűsítsék a projektjeiket, keressék a támogatóikat, idén ugyanis

követni lehet majd, hogy ki szerezte a legtöbb támogatót.

A különböző közösségi projektekkel március 25-éig lehet benevezni a swimathon.ms oldalon. A csapatok/versenyzők jelentkezése április 1. és 26. között zajlik, ekkor már meg is kezdődik a támogatókat toborzó kampány, ami még az úszóverseny után is tart, egészen június 28-ig. A Swimathon úszóverseny a marosvásárhelyi víkendtelepi olimpiai medencében zajlik május 25-én.