Nagyon érződik a gyermekeken az óvoda hiánya

Barabás Hajnal 2019. február 18., 22:00

Huszonöt különleges bánásmódot igénylő gyermek jár a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskolába, ahol egyre több roma diák tanul; közülük sokukat nem járatták óvodába, ezért nehezebb a felzárkóztatásuk. Az iskola mellett azonban idéntől új és korszerű óvodába járhatnak a helyi gyermekek.

Tágas és világos teremben foglalkoznak az óvodásokkal. Szeretnék, ha minél több roma gyermeket járatnának óvodába Fotó: Gábos Albin

A csíkkozmási tanintézetben jelenleg 326 diák szerepel a nyilvántartásban, közülük huszonöten különleges bánásmódot igénylő gyermekek számára juttatott (CES) támogatásban részesülnek. Tavaly a számuk harminckettő volt. „Iskolai szinten magas a számuk, de

ők nem azért igényelnek különleges bánásmódot, mert komoly problémáik lennének mentálisan, hanem mert nem járatták őket óvodába,

alapvető dolgokat nem tudnak” – magyarázta Kovács Anikó, a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola igazgatója. Hozzátette, éppen ezért nehéz felzárkóztatni őket, ráadásul gyakran motivációjuk sincs a tanulásra. Az iskolában voltak viselkedésproblémás gyermekek, közülük kettőt kivettek a szüleik,

egy lány pedig időközben férjhez ment, ezért hagyta el az iskolát.

„Alig tudtuk rávenni, hogy bár a hetedik osztályt járja ki, bevontuk a rendőrséget, a szülőket, az élettársát is behívattuk az iskolába, így fejezte be az évet, a nyolcadik osztályt azonban már nem kezdte el” – osztotta meg a tanintézet vezetője. Szerinte szigorúsággal lehet rendet teremteni az iskolában, így ma már nincsenek kirívó fegyelmi problémák a diákok között.

{A}

Egyébként több magyar gyermek szülei döntöttek úgy, elviszik gyermeküket más iskolába. Tavaly a negyedikesek közül elvittek nyolcat, ők az idei tanévet már Csíkszentmártonban kezdték, családi okok miatt pedig további két diák iratkozott át más tanintézetbe. A lázárfalvi gyermekek évek óta a nagytusnádi iskolába ingáznak.

„A diákoknak sem jó az a sok ingázás, próbáltuk meggyőzni a szülőket, hogy ne vegyék ki a gyermekeket az iskolánkból. Reméljük, alábbhagy ez a tendencia, hiszen eddig mindössze egy szülő jelezte, hogy kiveszi a gyermekét. Bizakodók vagyunk azért is, mert úgy néz ki, a negyedikesek itt fogják folytatni az ötödik osztályt” – mondta az igazgató. Ciklusváltáskor ugyanis különösebb eljárás nélkül lehet iskolát változtatni, ciklus közben ez kissé bonyolultabb, mivel az iskola vezetőtanácsának jóváhagyása is szükséges ehhez.

Vadonatúj óvoda

Korszerű, teljesen felszerelt és bebútorozott óvodában kezdhették az idei évet a csíkkozmási gyermekek. Az új óvoda az általános iskola szomszédságában épült meg, egy országos program révén, világbanki finanszírozással. Tavaly decemberben adták át, és január 14-én kezdték meg benne a tevékenységet.

Korábban a helyi gyermekek az önkormányzat épületébe jártak, mostantól azonban modern, jó körülményeket biztosító, kifejezetten óvodának épült ingatlanban foglalkozhatnak velük.

„Abban reménykedünk, hogy ha a falubeliek látják, milyen szép és jó körülményeket tudunk biztosítani az óvodásoknak, akkor többen beíratják oda gyermeküket. Jelenleg ugyanis nem kötelező az óvoda, ráadásul egyre kevesebb a gyermek, így az alacsony gyermeklétszám miatt szűnnek meg óvónői állások” – ismertette a helyzetet Kovács Anikó. Hozzáfűzte, nemcsak Csíkkozmáson jelenség ez, hanem más településeken is ugyanezzel a problémával küzdenek. Mint megjegyezte, azért is szeretnék, ha minél több roma gyermeket járatnának óvodába, mert akkor könnyebb volna a felzárkóztatásuk, jobban elboldogulnának az iskolában. Jelenleg összesen hatvanegy óvodással foglalkoznak, négy csoportban.