Idén akár adónk 3,5 százalékát is felajánlhatjuk

Antal Erika 2019. február 18., 11:06

Újdonság ebben az évben, hogy jövedelemadónk akár 3,5 százalékát is felajánlhatjuk valamely civil szervezetnek, amennyiben az szociális tevékenységet fejt ki és eleget tesz az adó- és pénzügyi hivatal erre vonatkozó előírásainak. Idén március 15-ig kell iktatnunk jövedelemadó-bevallásunkat.

Idéntől valamely szociális tevékenységet végző civil szervezetnek az adónk 3,5 százalékát is felajánlhatjuk Fotó: Thomas Campean

Míg az előző években május 20-ig adhatta le a lakosság a 230-as számú adóbevallási ívet, idén ennek határideje március 15-e. Ahhoz, hogy jövedelemadónk 2 százalékát valamely civil szervezetnek adományozhassuk, az általunk kiválasztott egyesületnek vagy alapítványnak előzőleg regisztrálnia kell az adóhivatalban, valamint számos más előírásnak is meg kell felelnie – tájékoztatott Daniela Robu. A Maros megyei adóhivatal munkatársa elmondta,

tavaly 52 300 személy iktatta a 230-as adóbevallási nyomtatványt, aminek eredményeként 4,9 millió lej jutott a civil szervezetek számlájára a 2017-ben befizetett jövedelemadókból.

A legnagyobb összeg 88 500 lej volt.

Hargita megye: közel harmincezer átutalás

Hargita megyében 2018-ban 29 870 személy utalta át jövedelemadójának 2 százalékát valamely civil szervezet javára – tudtuk meg a megyei közpénzügyi adminisztráció vezetője, Dimén Hunor Dénes és György József irodafőnökök által aláírt, szerkesztőségünkhöz címzett hivatalos dokumentumból. 

A legnagyobb összeg, amit tavaly egy civil szervezet megkapott, Hargita megyében 70 271 lej volt

– tájékoztattak a hivatal vezetői.

Kedvezőtlen határidő-módosítás

Az adóbevallási határidő módosítása kedvezőtlenül érinti a civil szervezeteket – véli Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke, a marosvásárhelyi civil szervezetek vásárának ötletgazdája és szervezője. Mint érdeklődésünkre elmondta,

azoknak a szervezeteknek, amelyek szociális tevékenységet folytatnak, regisztrálnak az adóhivatalban és  megfelelnek az előírt követelményeknek, jövedelemadójuk 3,5 százalékát adományozhatják az adófizetők.

A 2 százalékot ugyanakkor bármely szervezet megkaphatja, hiszen az adóhivatal nyilvántartásában valamennyi hivatalosan működő alapítvány vagy egyesület szerepel. 

Hogy mennyire okoz ez túlterhelést az iratokat iktató hivatalnokoknak, illetve a sorban álló adófizetőknek, még nem lehet tudni. Hargita megyében bíznak abban, hogy a határidő módosítása semmilyen fennakadást nem jelent majd. Maros megyében sokan postán küldik el kitöltött nyomtatványaikat, megspórolva ezáltal egy hosszas sorban állást.