Közönségnappal zárult a 69. Berlini Filmfesztivál

Bács Béla János 2019. február 17., 22:12

A Berlinale utolsó napjain egy brit alkotást és számos rövidfilmet tekintettünk meg, utóbbiakat a Generáció szekcióban. Utolsó filmélményeink beszámolója következik.

Képkocka a The Souvenir című filmből Fotó: The Playlist

The Souvenir
2019-es brit film, Joanna Hogg rendezésében
Film a filmben. Egy történet mélyen megérint egy filmszakos hallgatót. A fiatal lány filmet szerezne forgatni az esetről, közben kollégáitól, tanáraitól és elismert filmes guruktól is kap szakmai tanácsokat. Egy titokzatos férfival is megismerkedik, aki egyre közelebb kerül hozzá.

Miként sikerül elfogadnunk árnyoldalainkat?

{A}

Megtanuljuk mindazt, amit csak a sötét részünkkel való szembenézés révén építhetünk be életünkbe? Ha ez a folyamat nem ránt a mélybe, ha sikerül a szerzett sebeket hordozni, amíg azok begyógyulnak, akkor a korábban csak álmokban létező horizontok a valóságban is feltárulnak szemeink előtt.

Nem azt akarjuk látni, hogy milyen az élet, hanem, hogy hogyan éli azt meg a szereplő, akinek akkor is hitelesnek kell lennie a filmben, ha nem reális személy.

A rövidfilmek alkotói a színpadon Fotó: Bács Béla János

Rövidfilmek a Generáció szekcióból

Four Quartets
Egyesült királyság, 2018
Marco Alessi (*1994) első fikciós filmje.
Egy fiatal útkeresése erős karakterekkel való találkozásai mentén, a zene és a tánc bűvkörében. Gyöngédség utáni vágyának a szexualitásban keres beteljesülést egy queer környezetben. Vágyak, zene, tánc, érintés. Beteljesülés?
A filmet dicséretben részesítette a 14+ Generáció szekció zsűrije.

Mientras las olas
2018-as argentin film, Delfina Gavaldá rendezésében
Egy fiatal lány szemével fedezhetjük fel a világot. Milyennek éljük meg mi magunk? Olyan, mint amikor a Brahms-i Magyar táncok zenéjére suhan a jégen egy teltkarcsú műkorcsolyázó lány? Vagy, mint egy pravoszláv húsvéti ünnepségen a niceai hitvallást imádkozó közösség jelenléte és szavainak ritmusa? Vagy olyan, mint egy családi ünnepség? Esetleg, mint egy kiáltó szó, mely belesimul a végtelennek tűnő tenger morajlásába? „Kövesd a szíved, tekints a csillagok felé!”

Kids
2019-es Svájci film, Michael Frei rendezésében
Minimalista animációs film az egyén lehetőségeiről a tömegben. Hogyan lehet kilépni a rutin-folyamatokból? Lehetséges egyáltalán? A film felvázol egy lehetőséget és reményt sugall a sikerre. Ha személyes álláspontunkhoz igazítjuk lépteink irányát és sebességet, a tömeget alkotó egyének álláspontja radikálisan átalakul(hat) és kialakul egy mozgástér, mely lehetővé teszi az egyéni szabadság kibontakozását. Ugyanakkor magába hordozza már a diktatúra kialakulásának csiráit.
A film dicséretes példája annak, hogy a kevesebb miként lehet több.

Story
2019-es lengyel film, Jola Bańkowska rendezésében
A digitális képernyők világát mutatja be az animációs film, de a már lerágott csontnak gondolt témát sikerül humorosan bemutatnia. Apró és jelentéktelennek tűnő történetek mentén telnek a főszereplő napjai (napjaink?). „Add your story!”

Liberty
Amerikai film 2018-ból, Faren Humes rendezésében
A film kezdeti képei arra engednek következtetni, hogy valaki meghalt a szomszédságban a színesbőrűek által lakott lakónegyedben, és nem kizárt, hogy erőszakos cselekedet áldozata lett. A gyász feldolgozásában jelentős szerepet játszik a tánc és a táncoló lányok egyedi hajviselete. Az alkotók elmondták, igyekeztek a táncelőadás szerves részévé válni, és elkerülni azt, hogy a táncosoknak keljen a kamerához igazodniuk.
Sikerült.
A Generáció szekció zsűrijének a legjobb rövidfilmnek járó külön díjával méltatták.

Tattoo
2019-es iráni film, Farhad Delaram rendezésében
A feladat egyszerűnek tűnik: egy fiatal nő hajtási igazolványát akarja meghosszabbítani. Hamar megsejti azonban a néző, hogy gond lehet az, hogy a nő kezén tetoválást látunk. Iránban vagyunk ugyanis. A kezdetben rutinos hivatali útból egyre inkább a személyes szabadság megsértésének irányába siklik a történet, míg végül fontos döntés elé kerül a főszereplő és nem mindegy, hogy a becsattanó ajtó melyik oldalán találja őt a film záró kockája.
A vetítés végen a rendező elmondta, valóban problémás hazájában, ha valakinek tetkója van, azonban a tetováló stúdiók egyáltalán nem ritkák.
A filmet Üveg medve díjjal tüntették ki, a Generáció szekció legjobb filmjének bizonyult.

Hush
2019-es Új-Zélandi film, Armağan Ballantyne rendezésében
A nagyvárosból vidékre hazatérő lánynak szembesülnie kell azzal, hogy ő is megváltozott és az otthoniakat is már más szemmel látja. Egy régi barátság hangulata szelíden megtartja még őt, de összességében véve nincs maradása. Elérkezett az idő bizonyos élettartalmaktól való búcsúzásra. De melyik legyen: az otthon vagy az új világ tapasztalatai?

Tigre
2018-as francia film, Delphine Deloget rendezésében
A barátság, mely a két lányt ezidáig elkísérte, megszűnőben van. Egyikük értetlenül áll a jelenség előtt, megalázva érzi magát és ez az érzés dühöt, bosszúvágyat szül benne. Csak remélni tudjuk, hogy a filmet záró képsorok csak képzeletében játszódnak le.

A 69. Berlinale véget ért, 2020-ban február 20. és március 1. között rendezik meg.

Utcai művész. Bakelitlemezeket dekorál Fotó: Bács Béla János

Berlin fölött az ég – Sapienti sat Fotó: Bács Béla János

A tavasz hírnökei Berlinben Fotó: Bács Béla János