A székelyföldiek által is leginkább kedvelt áruházláncok vonták vissza termékeiket

Antal Erika 2019. február 17., 21:50

Három nagy kereskedelmi lánc üzleteiből vonták vissza az 50 és 100 grammos csomagolású füstölt lazacot. A márka valamennyinél ugyanaz, vagyis az Ocean Fish terméke lisztéria baktériummal fertőzött – áll az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság  közleményében.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az élelmiszer-biztonsági hatóság arra figyelmeztet, hogy az Auchan, a Kaufland és a Carrefour polcain található füstölt lazaccal vigyázzanak a fogyasztók, mert fertőzöttek. Nem első alkalommal történik meg, hogy olyan élelmiszer kivonását rendelte el a hivatal, amely ezzel a – főleg várandós nőkre, kisgyerekekre és idős személyekre – veszélyes baktériummal van megfertőzve. A napokban az Auchan egy saját termékére vonatkozóan rendelték el, hogy vonják ki a forgalomból, januárban pedig két Carrefour-terméket. 

A kén-dioxiddal fertőzött kókuszreszelék a Lidl terméke. Arra figyelmezteti a hivatal a lakosságot, hogy amennyiben ezekből az élelmiszer-árucikkekből vásároltak, ne fogyasszák el azokat, hanem vigyék vissza abba az üzletbe, ahonnan vették.

Ezeket akkor is kötelezően vissza kell váltaniuk a kereskedőknek, ha a vevő nem tartotta meg a pénztári elismervényt, vagy ha a terméket már megbontották.

Az áru teljes értékét vissza kell kapják a vásárlók. 

{A}

A lisztéria baktérium az egészséges emberekre nem jelent nagy veszélyt, azonban a várandós nők, gyerekek, legyengült immunrendszerű, idős emberekre veszélyes lehet. A tünetek már az első napokban felléphetnek a fertőzött élelmiszer fogyasztását követően, de egy hét is eltelhet akár, amíg a panaszok jelentkeznek.

Általában hányással, hasmenéssel, fejfájással jár,

de szövődményként agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés is kialakulhat. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőződése is előfordulhat. Az esetek 20–30 százalékában a betegség akár halállal végződhet.