Megszűnt a két váltás a felújítás alatti Bolyaiban

Szász Cs. Emese 2019. február 18., 09:22

Javában tart még a felújítás Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Gimnázium és a Református Kollégium ingatlanjaiban. A volt internátus épületében még sok a munka, de a C3-as épületet már használatba vehették a diákok, így megszűnt a két váltás az iskolában.

A C3-as épületrész bejárata. Bent már felújított minden Fotó: Haáz Vince

Nem volt könnyű az elmúlt félév Marosvásárhely legpatinásabb iskolájában, amelyben nyár óta zajlik a felújítás. A főépület kivételével minden megújul, a régi internátus épülete, valamint a tornacsarnok melletti C3-as épület is, éppen ezért az elmúlt félévben huszonnégy osztályt kellett kiköltöztetni a két épületrészből: az elemi osztályok a 7-es és 6-os számú általános iskolában kaptak helyet, a Bolyai főépületében pedig bevezették a két váltást, hathetente más osztályok jártak délután.

Az elkerített udvarrészen a felújítás nyomai Fotó: Haáz Vince

Átadott épület

A második félévtől azonban már jobb a helyzet: egy hete ugyanis ismét birtokba vehette az iskola a tornacsarnok melletti épületrészt, és ahol eddig az orvosi rendelő, illetve a szolgálati lakások voltak, most hat tizedik osztály kezdte meg a félévet – tudtuk meg a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatójától, Mátéfi Istvántól, aki kérésünkre be is mutatta a frissen átadott épületrészt:

korhű, mégis teljesen új nyílászárókat építettek be, az osztálytermek, valamint a mellékhelyiségek is igazán modern képet festenek.

A tizedikesek birtokba vették a frissen átadott iskolai épületet Fotó: Haáz Vince

Az elkerített udvarrészen azonban látszik, hogy még sok a munka a régi internátus épületében. „A kollégium épülete két részből áll, egyik a Sáros utca felőli rész, amit az 1800-as évek elején építettek, a másikat – az udvar felőli részt – 1956–57-ben toldották a régihez. A két épületrész illesztése viszont repedéseket okozott a régebbi szárny homlokzatain, ez statikai probléma, amit meg kellett oldania a kivitelezőnek, többek közt ez nehezítette a munkálatokat” – magyarázta a Székelyhonnak Mátéfi István, hozzátéve, miközben a boltíveket megerősítették, eltávolítottak közfalakat, a vakolatot leverték, több ezer téglát cseréltek ki, mint ahogy az összes nyílászárót is,

most már az osztálytermek felújításán dolgoznak.

„A tervek szerint negyven napon belül újabb tíz osztálytermet veszünk át, most már az internátus épületében, és akkor visszajöhetnek az osztályaink, valamint a kabineteket is felszabadíthatjuk” – fogalmazott az igazgató.

Új osztályteremben tanulnak a tizedikesek Fotó: Haáz Vince

A tetőcsere marad a nyári szünetre

Jelenleg – noha a két váltást megszüntették – az elemisek a felkészítősökkel együtt továbbra is a 6-os és 7-es iskolákban vannak, illetve két bolyais osztály a Deus Providebit Házban kapott helyet. A Református Kollégium is kénytelen volt egy osztályát az egyház felújított, Bălcescu utcai ingatlanjában elhelyezni. Utóbbiak a tervek szerint visszakerülnek március végén a frissen átadott osztálytermekbe. Az igazgató elmondta,

az elemiseket nem tervezik visszahozni még, ugyanis az udvaron áldatlan állapotok uralkodnak,

noha el van kerítve az a rész, ahol dolgoznak, a kicsik kíváncsiak, és nem akarják a biztonságukat veszélyeztetni.

{A}

A március végére ígért tíz osztálytermen kívül az iskola igazgatója szerint a tanév végéig befejezik a kollégium felújítását, azt követően jöhet majd a tető cseréje. Ezt a nyári vakációra szeretnék időzíteni biztonsági okokból, az épületet fel kell majd állványozni teljesen, valamint a munka alatt szükség lesz az udvarra is.

Az udvar felét a diákok veszik birtokba, a másik felét a munkások Fotó: Haáz Vince

A Bolyaiban amúgy több mint 1100 gyerek tanul, a Református Kollégiumban mintegy 600, tavaly pedig 49 osztálya volt a két iskolának összesen.

Félreértésnek tűnő házbérügy

A Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója elmondta, eleinte négy osztály befogadásáról tárgyaltak a Deus Providebit Házat működtető katolikus egyház képviselőivel, de nagyon meglepődtek azon, hogy az egyház „bért kért az osztálytermek használatáért”, miután a Bolyai befogadta a katolikus iskola osztályait, mikor gond volt. „Nem volt más megoldásunk, két osztály megkezdte a tanévet a Deusban, a bér fizetésének problémáját pedig a szülőbizottság a Bolyai Collegium Alapítványon keresztül oldja meg” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy összegről nem tud beszélni, abban még nem egyeztek meg a katolikus egyházzal.

A Deus Providebit Tanulmányi Ház termeinek használata kapcsán Oláh Dénes főesperes pénteken közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a Keresztelő Szent János Plébánia tulajdonában levő Deus Providebit Tanulmányi Házban a magyar közösséget szolgáló szervezeteknek bérmentes szerződésekkel biztosítanak teret, így a Bolyai iskola osztályainak is, éppen csak a közköltségi számlák fedezését igénylik.

„Az ingatlan működtetése és fenntartása a közköltségi számlák fedezését értelemszerűen igényli. Az állami iskolák esetében ezeknek a költségeknek a fedezője az önkormányzat, a tanulók után járó állami költségvetés felhasználásával. Ez történik minden iskolaként használt ingatlan esetében, még azon ingatlanok esetében is, amelyeket egyházaktól bérel az önkormányzat. Ameddig a Bolyai Farkas Gimnázium a Deus Providebit Tanulmányi Ház termeit oktatási célra használja, a közköltségi számlák fedezésére indokolt lenne az önkormányzati úton történő kiegyenlítés” – áll az Oláh Dénes főesperes által aláírt közleményben.