Udvarhelyszék legnépesebb farsangi kosaras bálja

Molnár Melinda 2019. február 17., 16:04

Bejáratott hagyományú, hogy az udvarhelyszéki időseket közös farsangi mulatságra hívja a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata. Városfalvától Felsőboldogfalván, Székelyudvarhelyen, Oroszhegy és Farskaslaka községen át, legalább húsz településről sereglettek össze a szombati bál résztvevői.

Fotó: Veres Nándor

Az évek folyamán ez a rendezvény „kinőtte” a vidéki kultúrházakat, rövidesen még a nagy sportcsarnokok is szűknek bizonyulnak – mondta az este mókamestere, Sándor István szociális munkás a Rákóczi Sportcentrumban szombaton tartott kosaras bál megnyitóján.

Annak is hagyománya van, hogy a közös farsangi mulatságnak egy-egy klub vállalja a házigazdaságát. Idén a zetelaki idősek mentálhigiénés csoportjának tagjai fogadták kaláccsal, itókával és jó szóval udvarhelyszéki és a vendég csíkszentmiklósi kortársaikat, ugyanakkor övék volt a nyitó előadás lehetősége is. Aztán szerre adták elő alkalmi produkcióikat a Farkaslaka község, Kadicsfalva-Bethlenfalva és Székelyudvarhely, Máréfalva, Felsőboldogfalva és számos más udvarhelyszéki településen – a Caritas Családsegítő Szolgálata által – működtetett idősklubok műkedvelő csoportjai, az őket támogató önkéntesek és vezetőik.

Fotó: Veres Nándor

A közös élmények sora összekovácsolja az idősklubok résztvevőit, ugyanakkor a farsangi alkalom lehetőség arra is, hogy felidézzék fiatalkoruk fonóbéli emlékeit, újra és újra megrakják és felkínálják egymásnak a saját készítésű finomságokkal teli báli kosarakat, aztán ropják addig, amíg a lábuk bírja, vagy amíg a zenészek behúzzák a mulatós nótát.

{A}