Ezekkel az újításokkal megszüntetnék Gyergyószentmiklóson a kóborkutya-problémát

Gergely Imre 2019. február 17., 18:16

Saját hatáskörbe vette át az önkormányzat a gyergyószentmiklósi kutyamenhely működtetését. Az illetékes állatorvos is helyi lesz, a változástól pedig nagyobb hatékonyságot, az utcán kóborló ebek számának csökkenését várják.

Megfelelő élelmezést, ellátást kapnak a befogott kutyák az alpolgármester szerint. Jobb életük van, mintha az utcán maradnának • Fotó: Gergely Imre

Korábban egy csíkszeredai állatorvossal volt szerződése a gyergyószentmiklósi önkormányzatnak a kutyamenhely felügyeletével kapcsolatban, ám nem újították meg a szerződést hatályának lejárta után. Mostantól Gáll József körzeti állatorvos végzi a munkát.

Amint azt Len Emil alpolgármester közölte, mindenképpen nagyobb hatékonyságot várnak a váltástól, hiszen helybéli szakemberről van szó, akivel könnyebb lesz az együttműködés. Az elsőrendű cél, hogy a város utcáin kóborló gazdátlan ebek lehetőleg mindegyikét befogják, és ezáltal a városban ez a probléma megoldódjon.

{A}

A korábbi állatorvos értelmezése szerint havonta csak húsz kutya befogására volt keret, az alpolgármester ezzel szemben leszögezi, hogy

akkor kell lépni, amikor szükséges, azaz amikor megjelennek az utcán az újabb kóbor állatok,

és nem lehet csak azért kóborolni hagyni, mert már egy bizonyos számú állatot befogtak az adott hónapban.

Karanténszektor. Itt kezdik a befogott állatok • Fotó: Gergely Imre

Javítják a karantént

Jövő héten végzik el a karanténépület tetőzetének cseréjét, amelyet a hó és szélviharok megviseltek az elmúlt időszakban. Ez azért is sürgős, mert ez a kutyabefogások egyik feltétele, ugyanis ebbe az épületbe kerülnek az utcáról befogott állatok. Itt elkülönítve tartják tizennégy napig, ami alatt kivizsgálják, hogy van-e valamilyen betegségük, illetve ha szükséges, kezelik, valamint ivartalanítják és csippel látják el, majd így kerülnek át a kennelbe. A szándék az, hogy itt se legyenek sokáig, hanem adják örökbe az ebeket. Tavaly például negyven kutya került Gyergyószentmiklósról Németországba új gazdikhoz.

Száz kutyát tartanak jelenleg

Az önkormányzat megbízott emberei jövő héten kezdik újra a kutyák befogását. Hely van bőven a menhelyen, jelenleg száz kutyát tartanak, de korábban volt időszak, amikor kétszázat is befogadtak. A menhely működtetése havi tízezer lejébe kerül az önkormányzatnak, még úgy is, hogy a svájci székhelyű Starromania Állatvédő Egyesület továbbra is besegít a kutyák élelmezésébe, illetve a helyi húsfeldolgozóktól is érkezik táplálék. A kennelek tiszták, az állatok jó körülmények között élnek, a létesítmény elérte azt a szintet, amit a törvény megkövetel és ami megfelel az elvárásoknak – tudatta az alpolgármester.