Új elnök a Hargita Megyei Jegyzők Szakmai Egyesületének élén

Széchely István 2019. február 16., 10:33

Hargita megye közigazgatási egységeit érintő problémák megtárgyalása mellett a júniusi pápalátogatásra és a jövő évi parlamenti, illetve helyhatósági választásokra való felkészülés is szóba került a megye jegyzőinek éves találkozóján, Székelyudvarhelyen.

Fontos, a közigazgatást érintő szakmai előadások zajlottak a kétnapos rendezvényen Fotó: Székelyhon

Székelyudvarhelyen tartotta éves szakmai találkozóját a Hargita Megyei Jegyzők Szakmai Egyesülete csütörtökön és pénteken, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatallal közös szervezésben. A tömörülés – amelynek a Hargita megyei önkormányzatok jegyzői a tagjai – csütörtöki ülésén új elnököt és alelnököt választott a szervezet élére. Az elnöki tisztséget tizenhárom éve, az egyesület megalakulása óta Egyed Árpád, a megyei tanács jegyzője töltötte be, ám márciusban nyugdíjba vonul, ezért lemondott az egyesület elnöki posztjáról is. Helyére a tagok az eddigi alelnököt,

Venczel Attilát, Székelyudvarhely jegyzőjét választották,

az alelnöki tisztség betöltésére pedig Csíkszereda jegyzőjét, Wohlfart Rudolfot.

{K1}

A szakmai találkozó csütörtöki ülésén jelen volt Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa is, aki tevékenységi beszámolót tartott, illetve a megye közigazgatását érintő legfontosabb problémákról beszélt – tájékoztatott az egyesület új elnöke. Venczel Attila ugyanakkor elmondta, a prefektus szót ejtett a júniusi csíksomlyói pápalátogatással, illetve a hatalmas tömeget vonzó eseménnyel kapcsolatos teendőkről, amelyek főként a megyei, valamint a csíkszeredai önkormányzatra hárulnak, továbbá a jövő évi parlamenti, illetve helyhatósági választásokra való felkészülés fontosságáról is beszélt.

{A}

A pénteki ülést Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere nyitotta meg. A találkozó második napján fontos szakmai előadások zajlottak, egyebek mellett a köztulajdont képező erdős területekről származó faanyag értékesítési eljárásáról, továbbá a közterületek koncesszióját érintő tudnivalókról.

„Fontos volt ez az előadás, ugyanis most vált egyértelművé mindenki számára, hogy nem lehet koncesszióba adást véghezvinni az Állami Tartalékalap és Rendkívüli Helyzetek Ügynökségének a szakvéleményezése nélkül, (…) ugyanis lehetnek olyan esetek, amikor nemzetvédelmi struktúra részét képezi bizonyos terület. Érdekes, hogy ezek az előírások húsz éve érvényben vannak, de ezt a véleményezést mindeddig csak Székelyudvarhely és Madéfalva kérte ki” – számolt be a szakmai találkozó hasznosságáról a szervezet új elnöke.

Egyébként országszerte a Hargita megyei az egyetlen megyei szintű jegyzői szakmai egyesület. Az éves találkozón a hatvanhét Hargita megyei közigazgatási egység közül ötvenegynek a jegyzője vett részt.