Stop Tanasă: több mint kétezer aláírás egy hét alatt

Gergely Imre 2019. február 15., 16:56

Több, mint 1200 személy írta alá hat nap alatt online a Stop Tanasă nevet viselő petíciót, a papír íveket pedig becslések szerint mintegy ezren szignózták – közölte az aláírásgyűjtést kezdeményező Magyar Polgári Párt elnöke, Mezei János.

Mezei János szerint fontos jelzés lehet, hogy nagyon sokat egyetértenek a kezdeményezéssel

A cél, hogy az aláírók jelezzék : támogatják azt a bűnvádi panaszt, amelyet a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Dan Tanasă és a közösségi médiában vele együttműködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen emelt az MPP elnöke.

{K1}

Mezei gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján elmondta, nem csak Székelyföldről, de

román vidékekről is, összesen 14 megyéből rögzített aláírókat a rendszer, emellett pedig Románián kívül 19 országból írták alá a petíciót.

A polgári párt önkénteseinél és a kezdeményezéshez csatlakozó Erdélyi Magyar Néppárt aláírásgyűjtő pontokon papíron is aláírható a petíció. Ennek eredményéről nincsenek még pontos adatok, de a visszajelzések alapján itt is közel 1000 aláíróval számol február 15-én délelőttig a Magyar Polgári Párt.

Mezei János kifejtette, az a tény, hogy nem csak magyarok, hanem román nemzetiségű személyek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, arra utal, hogy a Tanasă által gerjesztett hangulat nem csak helyi, székelyföldi probléma, hanem

sokan látják úgy, hogy mindez komolyan befolyásolja a két nép viszonyát, zavarja a nyugodt együttélést.

Mezei felszólítja az RMDSZ-t, hogy az EMNP-hez hasonlóan szintén csatlakozzon a kezdeményezéshez.  Már csak azért is, mert Tanasă folyamatos magyarellenes feljelentései a bepanaszolt az RMDSZ-es polgármesterek, megyei vezetők munkáját is megnehezítik – fogalmazott az MPP elnöke.

{A}

Az aláírásgyűjtés folytatódik, továbbra is várják mindazoknak a csatlakozását, akik egyetértenek azzal, hogy Dan Tanasă bíróság előtt kell feleljen magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás vádjával.