A Suta közelében lőtték ki a Csíkszeredába rendszeresen bejáró medvét

Barabás Hajnal 2019. február 15., 16:37

Kilőtték csütörtök délután azt a medvét, amelyet gyakran láttak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közelében. A vadállat az utóbbi időben több udvarra is betört.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Már előre tudták, hogy a lakott övezet fele fog tartani a medve, amelyet végül a sutai erdő közelében sikerült kilőni csütörtökön késő délután.

{K3}

Hadnagy Lehel, a Szilos Vadásztársaság elnöke érdeklődésünkre megosztott néhány részletet a vadállat kilövésének körülményeiről. Mint beszámolt, aznap már reggel jelezték nekik, hogy a kórház ablakaiból az asszisztensek ismét látták a medvét a közelben mászkálni. A vadásztársaság a friss hóban követte a nyomait, amelyek a sutai erdőbe vezettek. Napközben itt húzódott meg a medve, és amint alkonyodni kezdett elindult arra, amerre számítottak, hogy menni fog: a város irányába.

Hozzávetőleg tudtuk, hogy hol fog kijönni az erdőből, ezért lesben álltunk. 17 óra körül lehetett, amikor a város fele vette útját, ekkor lőttük ki

– mondta a vadásztársaság vezetője. A medve 3-3,5 éves jól kifejlett hím példány volt, kivételes egyed volt, hiszen a többi medvétől eltérően nem hibernált, hanem aktív volt a téli időszakban is.

{K1}

A medve kilövésére a minisztérium adott engedélyt még a múlt héten, miután többen is jelezték, hogy bejár udvarukra a medve, a csendőrségnek pedig többször is el kellett űznie a vadat a lakott területről. Hadnagy Lehel a téma kapcsán arra szeretné felhívni a városlakók figyelmét, főleg azokét, akik városszéleken laknak, hogy

éjszakára ne hagyjanak kint élelmet, háztartási hulladékot, sőt még kutyaeledelt sem, ugyanis a medvék az élelem miatt jönnek be a városba.

{A}

Márciusban, ahogyan a medvék felébrednek a hibernálásból, elkezdenek élelmet keresni, merthogy a zsírkészletük nagyját felélik a téli hónapokban.

{K2}